Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Alcoolul de sâmbătă seară, periculos pentru inimă


Cine consumă în exces băuturi alcoolice sâmbătă seară riscă de aproape două ori mai mult să moară în urma unei crize cardiace decât dacă băutura ar fi repartizată pe tot parcursul săptămânii. Echipa doctorului Jean-Bernard Ruidavets de la Universitatea din Toulouse a vrut să afle dacă modul foarte diferit în care se consumă alcool în Franța și Irlanda de Nord poate fi pus în legătură cu diferența între ratele de mortalitate din cauze coronariene constatate în cele două locuri. Nivelul incidentelor datorate insuficienței coronariene acute (infarct de miocard și deces din motive coronariene) este de două ori mai ridicat la Belfast decât în Franța. Cercetătorii au urmărit timp de zece ani aproape 1 000 de persoane din trei orașe din Franța (Lille, Strasbourg și Toulouse) și din Belfast, cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani, care n-aveau deloc boli cardiace la începutul studiului, în 1991. Ei au constatat că volumul de alcool consumat pe săptămână de cei care beau regulat era practic identic la Belfast și în Franța. În schimb, ‘modurile de consum erau radical diferite în cele două țări: la Belfast, se consuma îndeosebi sâmbăta, în timp ce în cele trei orașe franceze consumul era împărțit relativ egal pe parcursul săptămânii’. Prevalența ‘binge drinking’ (definit în studiu ca un consum excesiv de alcool – peste 50 g, adică patru sau cinci pahare de vin sau o jumătate de bere) cu o singură ocazie era de aproape 20 de ori mai ridicată la Belfast decât în Franța (9,4% dintre bărbații din Belfast, față de 0,5% în Franța). Decesele din motive coronariene anuale erau de aproape două ori mai mari la Belfast (5,63 la 1 000), față de Franța (2,78).

***

‘Am ținut seama de factorii de risc clasici care explică parțial dife-rența de la unu la doi între Franța și Irlanda de Nord, am introdus apoi modul de consum și consumul de vin’, a declarat AFP unul din autorii studiului, Jean Ferrieres de la Universitatea din Toulouse. ‘Consumul o dată sau de două ori a unei mari cantități de alcool duce la mortalitate din motive coronariene, iar consumul regulat de vin protejează inima’, a adăugat el, amintind ‘paradoxul francez’ (Deși francezii au o dietă bogată în grăsimi, unt, brânză, carne și toate deliciile grase pe care inima le cere, tot ei sunt cei care suferă cel mai puțin de boli de inimă). La Belfast, bărbații beau în principal bere (75,5%) sau alcool tare (61,3%) consumul de vin fiind scăzut (27,4%). În Franța în schimb, predomină consumul de vin (91,8%). Într-un editorial publicat de BMJ, Annie Britton de la University College din Londra avertizează însă în privința efectelor alcoolului asupra altor boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?