Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Şoferi, atenţie în trafic!


Polițiștii le recomandă șoferilor să-și pregătească mașinile pentru sezonul rece. În perioada următoare, oamenii legii vor efectua controale în trafic iar șoferii care nu au mașinile echipate corespunzător vor rămâne fără permise.
   

Condițiile meteorologice prognozate pentru perioada următoare ar trebui să-i determine pe șoferi să-și ia măsurile corespunzătoare atunci când pleacă la drum, pentru a evita incidentele nedorite. Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere recomandă șoferilor să-și echipeze corespunzător autovehiculele, în măsura posibilităților, cu anvelope de iarnă și să efectueze din timp reviziile. Oamenii legii spun că la plecarea cu autovehiculele, conducătorii acestora trebuie să verifice funcționarea la parametri normali a sistemului de iluminare-semnalizare, a sistemului de frânare, a instalației de dezaburire, a ștergătoarelor de parbriz, să mențină permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale, precum și să verifice existența triunghiurilor reflectorizante, a trusei medicale și a stingătorului de incendii. În funcție de drumurile pe care vor circula este recomandat ca în autovehicule să existe lanțuri pentru anvelope, o lopățică pentru deszăpezire precum și puțină sare sau nisip.
„La deplasarea pe drumurile acoperite de zăpadă conducătorii auto trebuie să păstreze o distanță mai mare față de autovehiculul care circulă în fața sa având în vedere distanța mai mare de oprire pe un astfel de caro-sabil. Este recomandat să se folosească cu precădere frâna de motor în locul frânei de serviciu iar pentru cei care nu au folosit până în prezent acest procedeu, ar trebui să exerseze în condiții de carosabil uscat. Conducătorii auto trebuie să se informeze din timp cu privire la situația drumurilor pe care intenționează să se deplaseze, dacă acestea nu au fost închise circulației publice sau dacă există restricții de circulație, precum și să-și pregătească eventuale rute ocolitoare”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea. În situația în care vor fi dispuse avertizări de cod galben, portocaliu și în special, în situația codului roșu de viscol sau ninsori abundente, este recomandat ca șoferii să reducă pe cât posibil deplasările cu autovehiculele, în special dacă nu au luat măsurile specifice pentru sezonul rece. În situațiile în care în deplasarea pe drumurile pu-blice în condiții de iarnă vor întâlni polițisti rutieri este foarte important să fie respectate dispozițiile acestora, în caz contrar polițiștii vor proceda la reținerea permisului de conducere în vederea suspendării pentru o perioadă de 30 de zile.

Verificări în trafic

În perioada următoare se vor efectua verificări în trafic, în special la autovehiculele destinate transportului public de persoane și mărfuri, cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, cu privire la dotarea cu echipamente antiderapante omologate și utilizarea acestora atunci când deplasarea se efectuează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Există câteva reguli generale pe care fiecare șofer trebuie să le respecte. Åžoferii trebuie să respecte regimul legal de viteză și să o adapteze în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță. De asemenea, conducătorii auto și persoanele care ocupă locuri prevăzute cu centuri de siguranță trebuie să le poarte pe tot timpul deplasării pe drumurile pu-blice. Totodată, șoferii sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 kilometri pe oră în localități sau 50 kilometri pe oră în afara localităților atunci când vi-zibilitatea este sub 100 metri în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 metri dar și atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?