Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Marte şi Venera şi-au recăpătat ‘detaliile’ lipsă


Un arhitect apropiat premierul italian Silvio Berlusconi susține că ‘restaurarea’ statuilor lui Marte și a Venerei din fața reședinței șefului cabinetului de miniștri de la Roma nu a costat niciun ban, iar lucrările propriu-zise au constat în atașarea detaliilor lipsă cu ajutorul unui sistem de magneți. Ziarul La Repubblica a relatat însă că pentru această operațiune s-au cheltuit oficial 70.000 de euro.
Potrivit La Repubblica, Berlusconi a insistat ca statuii lui Marte să-i fie redate organele genitale, iar celei a Venerei – mâna lipsă, cu puțin timp înaintea vizitei premierului chinez Wen Jiabao în Italia. ‘De ce în China statuile arată ca nou-nouțe, iar ale noastre nu au ba o mână, ba capul, ba altceva. Faceți ceva în acest sens!’ – a cerut Il Cavaliere, conform publicației citate.
Compoziția sculpturală, datând din anul 175 al erei noastre, descoperită în 1918 în Ostia, și-a pierdut detaliile importante în trecutul îndepărtat.
Arhitectul Mario Catalano, apropiat lui Berlusconi, a declarat zilele trecute publicației britanice The Guardian că decizia de ‘restaurare’ a statuilor îi aparține personal lui și nu premierului. Mai mult, spune el, lucrarea nu a costat niciun ban și a fost coordonată de Ministerul pentru Patrimoniul Cultural. De asemenea, el susține că mâna Venerei și organele genitale ale lui Marte au fost atașate cu ajutorul unor magneți, astfel încât pot fi oricând eliminate.
Cele două statui au fost transferate provizoriu la reședința lui Berlusconi din Muzeul Național de la Roma în 2010. În opinia La Repubblica, o astfel de ‘restaurare’ reprezintă o ‘pată pe reputația restauratorilor italieni’, iar suma cheltuită în acest scop este una fără precedent, având în vedere reducerea recentă a bugetului destinat Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?