Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

„Intruziune“ a puterii executive în actul de aplicare a legilor


Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Procurorilor din România (APR) semnalează intruziunea puterii executive în actul de aplicare a legilor referitor la solicitarea Ministerului Justiției privind declanșarea procedurilor de verificare prin intermediul inspecției judiciare.
„Față de solicitarea Ministerului Justiției adresată Consiliului Superior al Magistraturii privind declanșarea procedurilor de verificare prin intermediul inspecției judiciare, în vederea sancționării disciplinare a judecătorilor, în legătură cu pronunțarea de hotărâri judecătorești în litigii privind dispozițiile Legii 118/2010, AMR și APR constată o gravă intruziune a puterii executive în actul de aplicare a legilor, atribut conferit de Constituție în exclusivitate puterii judecătorești”, se arată într-un comunicat transmis vineri de AMR.
Asociația Magistraților din România și Asociația Procurorilor din România califică această solicitare drept „o gravă amenințare la adresa independenței puterii judecătorești”, judecătorul fiind „constrâns” a se pronunța în cauzele supuse judecății, sub spectrul sancționării sale disciplinare.
Cele două asociații reamintesc existența principiului separației puterilor în stat și a supunerii hotărârilor judecătorești numai căilor de atac prevăzute de lege, fără ca judecătorul să fie intimidat sau constrâns în exercițiul funcțiunilor sale legale.
AMR și APR consideră că a proceda altfel înseamnă „a parodia activitatea de judecată”, transformând-o într-un „simulacru de aplicare a legii” și pe judecător într-un „executant administrativ”.
„AMR și APR vor sesiza Comisia Europeană cu privire la golirea de conținut a prerogativelor puterii judecătorești, cu consecințe grave asupra actului de justiție, predictibilitatea legii neputând fi asigurată prin impunerea soluțiilor instanțelor de judecată, ci prin alte modalități care, într-adevăr, nu aparțin puterii judecătorești”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?