Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Guvenul reduce concediul pentru creşterea copilului


Perioada de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului va fi redusă de la 24 de luni, variantele luate în calcul fiind ca aceasta să fie de 12, 14 sau 18 luni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botiș. Ministrul a spus, vineri, variantele de modificare a acordării indemnizației pentru creșterea copilului vor fi analizate săptămâna viitoare.
Vor fi luate în discuție trei variante privind reducerea perioadei de primire a acestui drept de la 24 de luni, cât este în prezent, la 12, 14 sau 18 luni.
Vineri dimineață, Botiș a anunțat că perioada de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului ar putea fi modificată, dar cuantumul va rămâne neschimbat.
Ministrul Muncii a spus că sunt mai multe variante de modificare a reglementărilor privind indemnizația pentru creșterea copilului.
Una dintre variantele luate în calcul se referă la înjumătățirea perioadei de acordare a indemnizației, de la doi la un an, potrivit unor surse.
Premierul Emil Boc spunea în 20 septembrie, că Guvernul intenționează să regândească indemnizația de creștere a copilului, reducând „generozitatea” unor astfel de plăți.
Curtea Consituțională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizație pentru creșterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.
Anterior reducerii, indemnizația pentru creșterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuții la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Modificări la indemnizația de șomaj

Indemnizația de șomaj ar putea scădea din 2011 și nu va mai fi calculată în funcție de salariul minim, ci de un indicator social de referință stabilit anual, măsură propusă pentru a încuraja munca, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botiș.
„Åžomajul va fi calculat în funcție de un indicator social de referință, pentru a stimula munca. Indemnizația ar putea reprezenta 50 sau 75 la sută din acest indicator, care va fi stabilit anual de Guvern”, a spus ministrul Muncii, într-o întâlnire informală.
Botiș a subliniat, că în acest moment, diferența dintre ajutorul de șomaj și salariul minim pe economie este foarte mică și nu încurajează întoarcerea pe piața muncii.
În prezent sunt aproximativ 700.000 de șomeri, iar statul cheltuie anual cu aceste plăți 4,1 miliarde de lei.

Savu: „Nu avem servicii pentru copilul de la zero la trei ani”

Reducerea concediului pentru creșterea copilului, în condițiile în care nu există servicii pentru copiii între zero și trei ani, ar fi o măsură negativă, a declarat, vineri, Ileana Savu, fost secretar de stat de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului.
„Cred că fac asta pentru că nu le ajunge reducerea de 15 la sută a indemnizației pentru creșterea copilului. Dar dacă reduc perioada de concediu, este foarte rău, pentru că nu avem servicii pentru copilul de la zero la trei ani”, a declarat Ileana Savu.
În opinia lui Savu, mamele nu stau acasă cu copilul pentru indemnizație, ci pentru că nu au ce face cu cei mici în lipsa unor servicii.
„Asta este explicația. Dacă vrem să încurajăm reinserția pe piața muncii trebuie să facem servicii pentru copil. Mutatul banilor nu o să rezolve situația, iar rezultatul va fi că nimeni nu o să mai facă copii”, a mai spus Ileana Savu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?