Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Despre sodiu


Sodiul este un microelement având proprietatea de a menține constant echilibrul apei la exteriorul celulelor, spre deosebire de potasiu, care realizează același lucru, dar pentru interiorul acestora. În organism, sodiul intervine și în menținerea echilibrului acido-bazic, favorizînd astfel excitabilitatea musculară. De asemenea, previne insolatiile și contribuie la bună funcționare a sistemului nervos și a musculaturii. Nivelul sodiului existent în organism este reglat de rinichi, care cresc sau scad excreția, în funcție de cantitatea ingerată. Cantitatea de sodiu din organism este de 80-100 grame. Sodiul natural e alcanizant al mediului intercelular, inclusiv al celui din intestinul subțire.
 
Necesarul zilnic de sodiu este de 1-2 grame (aflat în 3-5 g de sare de bucătărie – NaCl), dar sporește mult în raport cu temperatură ridicată, muncă fizică grea etc. Se afirmă că, în mod normal, un consum de 5 g sodiu pe zi, corespunzând la 8 g sare de bucătărie, nu poate fi dăunător organismului. Din păcate, consumul curent depășește cu mult aceste cantități, ajungându-se frecvent la un consum de 10-15 g sare pe zi, adică 6-9 g sodiu; în afecțiunile cardiace și în cele renale consumul de sodiu (sare) trebuie mult redus. În schimb, celor afectați de aceste neajunsuri, precum și celor cu tendințe spre obezitate, li se recomanda consumul de sare marină, nerafinată, obținută prin evaporarea apei de mare. În același context, e de preferat sărea grunjoasă în locul sării-albe, rafinate.
 
După consumul unor alimente foarte sărate, organismul reține o cantitate mai mare de sodiu decât în mod obișnuit, situație în care potasiul este elementul ce asigură diureză, adică eliminarea din organism a apei cu surplus de sodiu. De fapt, în organism, mult sodiu înseamnă puțin potasiu. În situații de utilizare a diureticelor, la tratarea hipertensiunii arteriale, se recomanda doze de potasiu mai ridicate decât cele obișnuite (sare dietetică).
Pierderile de sodiu sunt foarte mari prin transpirație, iar insuficiența sodiului în organism duce la scăderea tensiunii arteriale sub valorile normale, precum și la deshidratare, punând în pericol starea de sănătate. 
 
Principalul furnizor de sodiu pentru organism este sărea de bucătărie, în care acest mineral reprezintă 39%, restul de 61 % fiind reprezentat de clor. La acoperirea necesarului zilnic de sodiu contribuie, într-o mică măsură, și sodiul natural, restul de 80% provenind din alimentele sărate. De aici se poate deduce că excesul salin din organism se produce că urmare a ingerarii unei prea mari cantități de sare. Valorosul sodiu natural se găsește îndeosebi în alimente de origine vegetală. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?