Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Vitamina D


În componența vitaminei D intră, ca provitamine, ergosterolul și 7-dihidrocolesterolul. Ergosterol se găsește îndeosebi în ciuperci și în drojdii, din acestea obținându-se vitamina D2 farmaceutică (ergocalciferolul). 7-dihidrocolesterol se găsește în sebum și, prin expunere la razele ultraviolete, se transformă în vitamina D3, naturală și animală, denumită colecalciferol. Vitamina D3, ca atare, se găsește în unele alimente de origine animală. Producția cutanată de vitamină D3 depinde, printre altele, și de concentrația în ozon a aerului; ea scade odată cu înaintarea în vârstă a omului, astfel încât, în jurul vârstei de 70 de ani, aceasta este cu cca 50% mai redusă decât la 20 de ani. De aici derivă și necesitatea, suplimentării aportului respectiv, prin consumul unor produse alimentare de origine animală. Producția de vitamina D3 pe cale cutanată reprezintă, în mod normal, principala sursă de vitamină antirahitică. Nivelul acestei vitamine în corp este diminuat sau chiar anulat în cazul în care expunerea la razele solare ultraviolete are loc foarte rar, fie datorită smogului din marile orașe, fie datorită umbrei construcțiilor sau petrecerii timpului în încăperi întunecoase, fie datorită purtării unei îmbrăcăminți care nu lasă corpul să respire etc.
 
 Vitamina antirahitică (D2 și D3)

Are rol în asimilarea calciului și a fosforului – la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea acestora în oase și în dinți. Această vitamină previne instalarea rahitismului, de unde și denumirea care i s-a dat. Ea are rol benefic și în metabolismul magneziului, a fierului și a hidrocarburilor, precum și în menținerea unui raport normal între calciu și fosfor, în sânge și în lichidul interstițial.
 
 Prezența acestei vitamine în organism este benefică în sensul că:
 – evită carierea severă a dinților;
 – previne instalarea osteomalaciei și a osteoporozei senile ;
 – previne apariția unor tulburări nervoase, slăbiciunea generală, ca și sensibilitatea la contractarea unor boli infecțioase;
 – contribuie la buna funcționare a tiroidei, paratiroidei și hipofizei.

 Trebuie menționat și faptul că efica-citatea acestei vitamine este optimizată de prezența vitaminelor A, C și a colinei, precum și a calciului și fosforului. Împreună cu vitaminele A și C, acționează preventiv în cazul răcelii.  

Vitamina D este indicată în rahitism la copii, în reumatism, tetanie, graviditate și alăptare, întârzierea consolidării fracturilor, acnee și eczeme, diferite supurații, stres, oboseală, dureri de spate, hipercolesterolemie, alergii, răceală, fragilitate a oaselor și a dinților, epuizare, iritabilitate, sensibilitate la dureri, crampe musculare, bronșită, hemoragii nazale, cicatrizări dificile etc.
 
Hipervitaminoza D produce hipercalcemie și se manifestă prin : agitație, anorexie, sete, greață, mâncărimi, diaree, nevoia de a urina des etc. În situații limită, se poate ajunge la calcinarea ficatului, a vaselor sanguine și a inimii, precum și a plămânilor, rinichilor și stomacului. După cum se vede, sunt suficiente motive ca admi-nistrarea acestei vitamine, îndeosebi la copii, să se facă puțin mai prudent și numai cu recomandare și suprave-ghere medicală.
 Vitamina D este contraindicată în nefrite, litiază renală, procese dege-nerative cardiovasculare și ateroscleroză.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?