Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Achiziţii dubioase la Spitalul Vidra


Omul de afaceri Macovei Zamfir, din Vidra, acuză mai multe ilegalități care vizează modul în care au fost acordate lucrările de ignifugare efectuate la spitalul din localitate. Acesta acuză conducerea spitalului Vidra că a încredințat ilegal lucrări de ignifugare a componentelor din material lemnos unei firme care nu a prezentat cea mai bună ofertă de preț pentru materialele folosite. Omul de afaceri susține că au fost supradimensionate suprafețele ce urmau a fi ignifugate și s-au folosit substanțe cu termen redus de acțiune. În replică, directorul economic al Spitalului Vidra, Mirela Cotea, spune că a fost aleasă oferta cea mai mică de preț și amenință că îl va da în judecată pe omul de afaceri pentru calomnie. 

Omul de afaceri Macovei Zamfir, din Vidra, acuză mai multe ilegalități care vizează modul de acordare a lucrărilor de ignifugare efectuate la Spitalul Vidra. Pentru contractarea lucrării, conducerea Spitalului Vidra a apelat la cerere de ofertă de la societăți autorizate. Au fost depuse trei oferte de către societățile D Press SRL, din Rîmnicu Sărat, Lancris SRL, din Cîmpineanca și Zate Serv SRL, din Vidra. În final a fost aleasă oferta depusă de societatea D Press SRL, din Rîmnicu Sărat, care a solicitat 5,78 lei pe metrul pătrat ignifugat.
Omul de afaceri Macovei Zamfir susține însă că directorul economic al Spitalului Vidra, Mirela Cotea, nu a ținut cont de oferta trimisă de Zate Serv. Aceasta era de 5,30 lei pe metrul pătrat ignifugat, cu o garanție de 5 ani. „Noi am depus oferta pentru ignifugare însă nu a ținut cont de ea atunci când a văzut că este mai mică decât prețul oferit de firma din Râmnic. Ne-au înregistrat cu ofertă în registru însă doar pentru a arăta că au fost trei oferte pentru ignifugare”, a afirmat Macovei Zamfir.
Acesta mai susține că au fost supradimensionate suprafețele ce urmează a fi ignifugate și s-au folosit substanțe cu termen redus de acțiune. Zamfir susține că afacerea a fost coordonată de directorul economic al Spitalului Vidra, Mirela Cotea.
„Vinovat de această situație se face directorul economic al Spitalului Vidra, Mirela Cotea, care a încredințat lucrările de ignifugare unei firme care nu a avut nici cea mai bună ofertă de preț și nici materiale de cea mai bună calitate. Totodată, au fost supradimensionate suprafețele ce urmează a fi ignifugate și s-au folosit substanțe cu termen redus de acțiune”, a continuat Macovei Zamfir.
Omul susține că a fost amenințat și intimidat de directorul economic al spitalului atunci când a îndrăznit să îl întrebe care sunt criteriile în baza cărora a selectat firma râmniceană. „Directorul economic Mirela Cotea mi-a spus să-mi văd de treabă deoarece este colegă de facultate cu prefectul Ion Oprea și cu unul  de la Curtea de Conturi și nu are nimeni ce să-i facă. Sunt dispus să mergem la detectorul de minciuni pentru a vedea cine spune adevărul”, acuză Macovei Zamfir.
El arată că suspiciunile privind aranjarea acestei achi-ziții publice i-au fost întărite de oferta prezentată de firma din Râmnicu Sărat. Aceasta era singura care știa cu exactitate toate suprafețele ce urmau să fie ignifugate și a stabilit un preț până la ultimul bănuț.

Directorul economic cere dovezi

În replică, directorul econo-mic al Spitalului Vidra, Mirela Cotea, spune că afirmațiile omului de afaceri sunt nefondate. Directorul susține că oferta cea mai mică i-a aparținut societății din Râmnicu Sărat. „Oferta de la Zate a fost de 6,5 lei și nu de 5,3, așa cum susține Macovei. Să prezinte documente înregistrate cu prețul de 5,3 lei. A fost o achi-ziție directă, deoarece este o valoarea mai mică de 15 mii de euro și am ales prețul cel mai mic”, a afirmat Mirela Cotea.
Aceasta l-a acuzat, la rândul său, de calomnie pe omul de afaceri Macovei Zamfir. „Ar trebui să îl dau în judecată pentru calomnie. Nu îl cunosc pe prefect, nu am fost colegă cu el”, a precizat Mirela Cotea.
De asemenea, managerul din Vidra, Ion Doldor, spune că toate detalii referitoare la ignifugare au fost decise de directorul economic.

Verificat de fisc după ce a lucrat pentru primăriile PSD

Afaceristul din Vidra mai susține că sursa tuturor relelor pentru firma sa are ca punct de plecare PDL Vrancea. Acesta afirmă că cei din conducerea acestei organizații l-au „luat la ochi” deoarece a livrat pubele pentru mai multe primării PSD din Vrancea. După aceste amenințări a pri-mit controale de la Finanțe și Garda Financiară, unii dintre inspectori repetând amenințările pedeliștilor. În acest moment, patronul a fost nevoit să trimită oamenii în șomaj deoarece inspectorii fiscali l-au pus să plătească penalizări de sute de mi-lioane de lei vechi pentru un TVA care nu trebuia plătit de firma sa.
„În 2009 am adus la mai multe primării vrâncene, majoritatea conduse de primari PSD, peste 6.000 de pubele. După ce am montat pubelele am fost amenințat de persoane din conducerea pedeleului că, dacă mai lucrez cu primarii PSD nu voi mai obține lucrări în Vrancea. Am fost verificat de două ori în patru luni de către inspectorii fiscali. Am avut un control de fond în decembrie iar în aprilie a venit un alt control. Mă judec în instanță cu Direcția de Finanțe pentru penalizări de peste două sute de milioane de lei vechi calculate la un TVA pe care nu trebuia să îl plătesc. Însă deocamdată a trebuit să trimit oamenii în șomaj”, a povestit Macovei Zamfir. 

Pagubă estimată la 5.500 lei

Valoarea lucrărilor de ignifugare la Spitalul din Vidra este de 18.785 lei, la prețul de 5,78 lei/metrul pătrat, oferta declarată câștigătoare a societății D Press SRL. Dacă ar fi fost aleasă oferta de 5,3 lei/metrul pătrat prezentată de Zate Serv, spitalul ar fi plătit 17.225 lei, cu 1.560 lei mai puțin. În plus, dacă afirmațiile omului de afaceri sunt corecte iar suprafețele ignifugate au fost supradimensionate cu circa 700 metri pătrați, atunci gaura în bugetul spitalului poate ajunge la peste 5.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?