Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Guvernul va continua concedierea bugetarilor


Guvernul a promis FMI că reducerea numărului de angajați în sectorul public va continua și anul viitor, iar pentru a diminua deficitul bugetar la 3% din PIB în 2012, Executivul va restrânge în continuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii și prime, apelând însă și la măsuri suplimentare.
Angajamentul de a continua politica de reducere a numărului de personal în sectorul public atât în 2010, cât și în 2011 a fost inclus în scrisoarea suplimentară convenită cu Fondul Monetar Internațional (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, obținută de Mediafax.
„Guvernul rămâne angajat pentru reduceri în continuare de personal în sectorul public în perioada rămasă din 2010 și în 2011”, se arată în scrisoare.
Executivul se angajează să continue reducerea numărului de personal în sectorul public „printre altele” menținând politica de angajare doar a unei persoane pentru șapte posturi eliberate. În același timp, Guvernul se angajează să continue reforma sistemului educațional, generând economii suplimentare ca un rezultat al „raționalizării” infrastructurii școlare și a volumului de muncă al cadrelor didactice.
La finele acestui an, numărul angajaților în sectorul bugetar trebuie să coboare la 1,29 milioane, conform înțelegerilor anterioare cu FMI.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gheorghe Gherghina a declarat recent că în decembrie 2009 erau 1,378 mi-lioane de angajați în sectorul public, astfel că disponibilizările din acest an ar trebui să se ridice la aproximativ 88.000 de bugetari. El a menționat că trebuie disponibilizați 26.000 de angajați în perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariați.
Documentul include și angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar în 2012 la 3% din PIB, dar relevă că acest obiectiv va impune menținerea restricțiilor în zona de cheltuieli și poate obliga și la alte măsuri suplimentare, fără ca la acest moment să fie nominalizate.
„Pentru 2012, ne pro-punem să reducem deficitul la 3% din PIB. Aceasta va necesita în continuare restrângeri de cheltuieli, inclusiv la salarii și bonusuri, și poate necesita măsuri suplimentare”, spune Guvernul.

Guvernul promite FMI că reduce numărul de internări în spitale

Guvernul intenționează să scadă anul viitor numărul de internări în spitale cu 10% față de nivelul din acest an și să reducă adaosul acceptat pentru medicamentele utilizate în tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC, la maxim 1,5% pentru achiziții cu amănuntul și 4% pentru cumpărări en-gros.

Impozite reduse dacă își revine economia

Guvernul și FMI au convenit să ia în considerare reducerea impozitării forței de muncă doar dacă economia își va reveni și va crea suficient „spațiu fiscal”, până atunci sistemul de impozitare urmând să rămână neschimbat, relevă scrisoarea suplimentară de intenție agreată cu instituția financiară.

Scrisoarea FMI – stimulentele vor fi acordate doar în funcție de resurse

Guvernul a promis FMI că stimulentele destinate bugetarilor vor fi calculate ca un plafon maximal, nu ca un nivel obligatoriu, și că vor fi acordate, în limita acestui plafon total, strict în raport cu resursele bugetare și doar sub formă de premiere pentru rezultate importante în colectări de taxe.

Contractele de credit în derulare rămân neschimbate

Modificarea OUG 50 privind creditele populației, astfel încât să asigure transparență dar și stabilitate financiară, este una dintre cele 5 precondiții pentru eliberarea următoarei tranșe, iar la anexa scrisorii suplimentare se precizează că prevederile nu vor fi aplicate contractelor în derulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?