Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Ghimbirul (Zingiber officinale)


Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, care își are obârșia în Asia tropicală. Se întâlnește în ținuturile asiatice (China). Este o plantă erbacee aromată, al cărei rizom (sau rădăcină) are gust plăcut. De puțin timp (după 1989), este introdusă și în comerțul nostru.
Din punct de vedere yoga, este triplu yin, dar metafizic – are elemente yang. Conform Ayurvedei, este uscat și fierbinte, fiind un echilibru pentru toate tipurile de oameni. Planta este folosită în alimentație și terapie; în special iarna, face mâncarea mai ușoară și mai ușor digerabilă. Dă o aromă plăcută ceaiului, fructelor, mazării, conopidei, guliilor și boabelor din păstăi. Se folosește la pasta de soia, ardei, roșii, vinete, broccoli, varza de Bruxelles etc.
Este revigorant, vasodilatator, are efect de liniștire și creează echilibrare.
În funcție de cantitatea de ghimbir consumată, poate avea efect constipant sau laxativ. Dacă se mănâncă mai mult de 10 g de ghimbir în timpul mesei, are efect constipant, în timp ce o cantitate mai mică este laxativă. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează to-xinele, este sudorific, ajută la îngrijirea părului (contra mătreței). Curăță intestinul și eliberează de secreții plămânul, ajută în astm. Are calitatea de a feri de răul de mare, amețeli, vertijuri, grețuri.
 
Ceaiul de ghimbir este un bun remediu în răceli, fiind calmant ideal în inflamațiile gâtului, si-nuzite, răgușeală, febră, eliminare de mucozități și congestii respiratorii.
În China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir și morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?