Vitamina B5 sau acidul pantotenic are rol în metabolismul celular și, împreună cu alte vitamine, contribuie la dezvoltarea energiei provenite din glucide, grăsimi și proteine. De asemenea, printre proprietățile vitaminei B5 se numără următoarele:
– participă la menținerea stării de sănătate a aparatului digestiv, a ficatului și a epiteliilor;
– stimulează activitatea diferitelor glande și sporește producția de hormoni a suprarenalelor ;
– menține starea de sănătate a nervilor, a pielii și a glandelor;
– sporește rezistența la stres și contribuie la formarea unor hormoni anticorpi;
– intervine în procesele de creștere, în prevenirea apariției dermatitelor (bolilor de piele), în metabolismul glucidelor și în utilizarea eficientă a colinei etc.
Acidul pantotenic este indicat în:
– tulburări hepatice, enterocolite, inflamații pulmonare și ale căilor respiratorii, în astm bronșic, diferite dermatoze, rinite alergene, neliniște, stări depresive, stres, oboseală, diferite infecții, cefalee, artrită, alergii, tulburări digestive, crampe musculare, tulburări gastrointestinale etc. De asemenea, acidul pantotenic reduce efectele toxice și reacțiile adverse produse de un mare număr de antibiotice.
Vitamina B5 este stabilă la aer și la lumină, dar instabilă la căldură. Pierderile maxime la prelucrările culinare sunt de cca 50%. Efecte negative asupra ei au și conservarea produselor, acțiunea cofeinei, a sulfamidelor, somniferelor, alcoolului etc.
Necesarul zilnic de vitamina B5 este de 5-15 mg. O alimentație normală asigură un aport zilnic de 5-20 mg acid pantotenic, care, de altfel, în oarecare proporție, poate fi sintetizat și de flora intestinală. Eficacitatea sanogenă a acestei vitamine sporește prin administrarea concomitentă cu vitaminele B6, B9 și C. Hipovitaminoza pantotenică provoacă anemie, tulburări de somn, cefalee, hipoglicemie, ulcer duodenal, greață, balonări, crampe musculare, scăderea rezistenței la infecții, tulburări sanguine și dermatologice etc. Nu se cunosc situații de intoxicare cu acid pantotenic.