Situația de la Clubul Sportiv Municipal (CSM), care a rămas fără finanțare pentru sezonul sportiv viitor, pentru echipele de seniori, a dus la un dur schimb de replici între primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, și președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Nicușor Halici.
Ieri, primarul Misăilă a lansat un sondaj pe Facebook, în care utilizatorii rețelei de socializare sunt chestionați cu privire la soarta Clubului Sportiv Municipal 2007 Focșani. „În condițiile în care am identifica o soluție salvatoare, care echipă/secție ați dori să își continue activitatea?” – este întrebarea „cheie”, iar cei mai mulți dintre respondenți au indicat secția de handbal, în detrimentul celei de fotbal sau de baschet.
Și, tot ieri, primarul Misăilă a explicat într-o conferință de presă (din nou) cum s-a ajuns la o situație imposibilă pentru CSM Focșani, la această „răscruce de drumuri”. Aceasta pentru că, în cazul echipelor reprezentative de seniori, odată cu creșterea performanțelor, și „pretențiile” financiare au crescut, ceea ce, în timp, a făcut să se ajungă la situația actuală.
Pe scurt, în acest moment, municipalitatea nu poate susține financiar activitatea celor 3 echipe reprezentative de seniori – handbal, baschet și fotbal, în lipsa unui ajutor extern. Ajutor pe care, a spus Misăilă, îl aștepta de la Consiliul Județean Vrancea. „Am trimis în 23 aprilie o adresă către Nicușor Halici, la care nu ne-a răspuns. Dar în schimb a făcut o conferință de presă în care a rostogolit și a spus doar minciuni”, a spus Misăilă.
În adresa cu pricina, pusă la dispoziția presei, se detalia că pentru secția de handbal totalul cheltuielilor este de aproximativ 7,2 milioane de lei, în timp ce pentru cea de fotbal – de aproape 5,5 milioane de lei. În același timp, contractele sportivilor ajung la 4.657.000 lei în cazul handbaliștilor și 3.860.000 lei pentru fotbaliști.
„Domnule președinte, vă rog să mă credeți că nu credeam vreodată că o să fiți un mare mincinos. Și spun acest lucru pentru că dumneavoastră ați dezinformat toți cetățenii. Nu există niciun contract de 7 mii de euro la niciuna din echipe. (…) Salariul maxim pe care îl poate primi un sportiv din partea clubului este egal cu maxim indemnizația unui viceprimar. (…) În contracte se stipula că diferența se achită din sponsorizări, dacă secția respectivă reușește să atragă acele sponsorizări.
Unu la mână. Doi la mână, nu avem de ce să investim în Stadionul Tineretului. Iată, la Stadionul Milcovul Sud, care văd că până în campanie nu ați știut unde este. V-am adus eu de mână acolo și le-ați promis celor de la echipa de fotbal că îi veți susține. Ați mințit. N-ați susținut pe nimeni. Ați spus că este nelegal. Vă întreb, oare ca fost parlamentar, deputat, președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților, n-ați știut de aceste legi?
Doar pentru Stadionul Milcovul, anual, Clubul Sportiv cheltuie 978.258 de lei. De două ori mai mult decât ați alocat dumneavoastră pentru niște activități finanțate pe Legea 350. Foarte bune, de altfel. Dar nu suficiente.
Cu o floare nu se face primăvară. (…) Noi am muncit în acești 8, 9 ani de zile, să ținem acest Club Sportiv în viață. Dumneavoastră, cu gura dumneavoastră, ați spus că veți contribui la fel de mult cât Consiliul Local pentru a susține sportul. Și ce ați făcut? Nu ați dat niciun leu. Dacă în acel moment noi știam că este doar o minciună, luam de atunci niște măsuri și nu mai ajungeam în situația ca astăzi să înregistrăm obligații restante de aproximativ 7 milioane de lei”, a spus primarul.
„Eu nu știu vreun proiect făcut de dumneavoastră, de când sunteți în acest mandat. Ați dus mai departe proiectele începute de Marian Oprișan și de Cătălin Toma, Dumnezeu să-l ierte!”, a mai afirmat edilul.
Misăilă a răspuns și afirmațiilor conform cărora nu a investit în Stadionul Tineretului, arătând că a făcut „minim minimorum. Am pus zgură”. „S-a spus că l-am mințit. Nu l-am mințit cu fotbalul. În Liga a II-a, normal că au crescut cheltuielile. Și, per total, ne-am închis cu 5,7 milioane la fotbal”.
Ce se întâmplă cu secțiile CSM Focșani
Dincolo de discuțiile de mai sus, partea bună este că echipele de juniori nu sunt în pericol, ba chiar junioarele de la volei beneficiază de sponsorizări care acoperă toate cheltuielile.
„Orice s-ar întâmpla cu aceste echipe de seniori, nu vom întrerupe activitatea pe juniori, indiferent cât de greu ne va fi. Juniorii și sportul de masă vor fi prioritare. Noi suntem acum în situația în care trebuie să luăm o decizie drastică, fermă: ce vom face cu aceste echipe reprezentative – dacă vom continua să le înscriem în campionate, dacă vom mai avea astfel de posibilități financiare”, a punctat Cristi Misăilă.
În context, primarul a ținut să mulțumească pentru implicare sportivilor și antrenorilor, în general tuturor celor care au susținut echipele CSM Focșani. La acest capitol, mulțumiri au fost aduse și sponsorilor, primarul lansând și un apel:
„Vom vedea cum se va finaliza acest sondaj. Dar sincer, nu cred că va fi suficient. Vom avea nevoie și de o susținere financiară. Și fac un apel pe această cale către toți cei care doresc să facă o sponsorizare, o donație.
O să facem un anunț în zilele următoare, cu privire la această posibilitate. În primul rând, să vedem dacă există persoane interesate. Am văzut din comentarii că ar fi interesați chiar să susțină financiar. Și am putea să generăm și o colectă publică pentru a susține acești oameni minunați, care ne-au făcut mândri și care, la fiecare competiție, au umplut Sala Polivalentă, tribunele din stadion. Cred eu că merită din partea noastră toată atenția. Nu vom renunța, sper să găsim soluțiile legale și financiare”, a mai spus primarul, menționând că s-ar putea face discuții ca sportivii să își desfășoare activitatea pro-bono, pentru a trece „hopul”.
Președintele Consiliului Județean, Nicușor Halici a reacționat la toate acuzațiile primarului Cristi Misăilă prin următorul comunicat de presă:
„În fața unei avalanșe de declarații populiste, mincinoase și profund iresponsabile, făcute în mod repetat de primarul Municipiului Focșani, mă văd nevoit să ofer un răspuns ferm, direct și fără echivoc.
Primarul municipiului Focșani a depășit de mult timp limita decenței administrative, recurgând constant la atacuri personale, manipulări publice și acuzații grosolane, într-un efort disperat de a-și acoperi propriul eșec managerial.
Să afirmi, în calitate de primar, că „Președintele Consiliului Județean minte” sau că „nu are proiecte”, în timp ce propriile tale inițiative sunt un eșec lamentabil pentru traficul din municipiul Focșani, pentru locurile de parcare, pentru falimentul societăților de salubrizare și termoficare și să te rezumi la sondaje pe Facebook și scandaluri politice, este dovada unei crase ipocrizii administrative.
Mai grav este că, în calitate de primar, aflat la al 3-lea mandat, confundă în mod repetat atribuțiile instituționale, demonstrând fie o ignoranță gravă față de lege, fie o intenție clară de a dezinforma publicul. A pretinde că CJ Vrancea „nu vrea” să preia CSM Focșani sau să finanțeze anumite secții sportive este o minciună sfruntată.
Legea este clară: CSM Focșani este o entitate a Primăriei Focșani, care și-a asumat legal, bugetar și administrativ gestionarea acestei structuri. Nu doar că CJ Vrancea nu poate prelua clubul sau finanța arbitrar secții ale acestuia, dar o astfel de acțiune ar încălca legislația în vigoare privind finanțarea sportului și ar duce la sancțiuni.
A susține că aceste lucruri nu sunt posibile din cauza „refuzului Consiliului Județean” nu este doar mincinos, ci ticălos. În loc să-și asume răspunderea, primarul Focșaniului caută, în mod constant, un țap ispășitor. Realitatea este că Primăria Focșani, care ar trebui să asigure finanțarea clubului, nu și-a făcut datoria și acum pasează problema către Consiliul Județean.
Să lămurim câteva fapte, cu cifre puse la dispoziție chiar de Primăria Focșani:
• Peste 12 milioane lei anual s-au cheltuit pe handbal și fotbal – adică peste 2,2 milioane euro/an.
• În doar 4 ani, această risipă a atins aproape 9 milioane de euro.
• Sportivi străini au încasat lunar salarii între 3.600 euro și 4.500 euro net, iar antrenorii – peste 5.000 euro lunar.
• Peste 10 milioane de euro risipiți în total în ultimi 4 ani, fără o strategie de viitor și fără a se realiza o infrastructură sportivă modernă.
În tot acest timp, copiii noștri nu au unde să facă sport, părinții plătesc taxe, chirii și echipamente, iar sportul de masă este abandonat. Acum, pentru 2025, ni se cer 2,5 milioane euro doar pentru fotbal și handbal. În schimb, niciun proiect concret privind realizarea unei baze sportive moderne, nicio strategie coerentă pentru viitor.
Nu voi fi părtaș la această risipă!
Consiliul Județean Vrancea nu va acoperi lipsa de viziune și de responsabilitate a unui primar. Alocarea bugetară a fost stabilită în baza unor criterii clare, iar noi nu vom devia de la principiile unei gestionări financiare corecte doar pentru a salva un club. În Vrancea există mai multe cluburi sportive, cum este și cel de la Gugești, care reușesc să-și desfășoare activitatea în condiții optime și cu rezultate remarcabile fără a solicita bani de la Consiliul Județean.
La Focșani, domnul primar a început să decidă politica sportivă a municipiului prin… sondaje pe Facebook. Așa ceva nu s-a mai văzut în nicio administrație publică serioasă. Să stabilești, pe baza reacțiilor de pe o rețea de socializare (care nici măcar nu știi că sunt ale focșănenilor sau vrâncenilor), dacă susții sau nu o echipă sportivă este un gest de amatorism extrem și o bătaie de joc la adresa sportivilor, a legii și a cetățenilor care plătesc taxe.
În ceea ce privește presupusa „lipsă de proiecte” a Consiliului Județean, fie domnul primar trăiește într-o realitate paralelă, fie ignoră cu bună știință realitatea: CJ Vrancea derulează în prezent investiții majore în infrastructură, sănătate, cultură și educație — multe dintre ele vizând direct municipiul Focșani. Dar pentru a le vedea, trebuie mai întâi să cobori de pe rețelele sociale și să te uiți la realitate.
În ceea ce privește regretul exprimat de domnul primar că m-ar fi susținut în trecut, vreau să subliniez un lucru esențial: singura susținere care contează cu adevărat într-o funcție publică este cea exprimată prin votul liber și conștient al cetățenilor. Am fost ales președinte al Consiliului Județean Vrancea de zeci de mii de vrânceni, inclusiv focșăneni, iar față de ei port întreaga răspundere și loialitate instituțională. Așteptările lor, și nu interesele sau regretele fluctuante ale unui politician, sunt cele care îmi ghidează activitatea. Iar încrederea lor nu este o marfă politică de negociat, ci un angajament asumat pe care îl respect cu seriozitate în fiecare zi.
Primarul municipiului Focșani ar trebui să revină la realitate și să părăsească registrul în care confundă administrația cu circul de pe Facebook. Dacă nu este capabil să respecte legea, să lucreze cu parteneri instituționali și să-și asume responsabilitatea funcției sale, poate ar fi momentul să recunoască.
Îl îndemn pe domnul primar să-și respecte propriile angajamente și mai ales pe cele asumate în fața focșănenilor. În campania electorală avea un slogan preferat, la care ar trebui să reflecte mai mult: “Mai multă administrație, mai puțină politică”. Județul Vrancea are nevoie de primari competenți, nu de influenceri politici cu orgolii inflamate.
“Omul este definit prin ceea ce face, nu ceea ce spune!”
Alături de comunicat au fost transmise mai multe documente pe care le puteți vedea mai jos. Acestea includ și adrese din anii trecuți – 2021, 2024, transmise de Consiliul Județean ca răspuns la solicitările Primăriei Focșani, în care se arată că nu există posibilitatea legală de a finanța activitatea CSM.














