Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Stresul


Stresul este o boală psihică, dar și fizică. Unele dintre motivele care determină stresul sunt: felul în care trăim, temerile în privința siguranței noastre, siguranța locului de muncă și viitoarele șanse de angajare, supraexpunerea la știrile de război, omoruri, sinucideri, asalturi teroriste, criză, etc.
Tot ce trebuie să facem este să fim atenți la propriile emoții, să ne îngrijim singuri și să ne ocupăm de nevoile noastre de bază, astfel încât, să fim în formă și sănătate maximă pentru a putea face față tutu-ror crizelor din jur, să mâncăm bine și sănătos, să dormim bine noaptea, și să ne organizăm timpul în așa fel încât să ne și relaxăm.
A controla stresul înseamnă a găsi sens, echilibru și sănătate, iar cheia pentru un control eficient al stresului o găsim în următoarele afirmații:
– „Cei mai mulți oameni sunt fericiți atât cât își aleg să fie”- Abraham Lincoln
– „Nu poți să înveți pe cineva un lucru, poți doar să îl ajuți să îl găsească înăuntrul său”- Galileo Galilei
Cu alte cuvinte toți suntem fericiți sau stresați, bucuroși sau triști în măsura în care ne dorim fiecare să fim în mod conștient sau inconștient.
De noi depinde cum acceptăm stresul în viața noastră, având doar două oportunități, fie ni-l facem prieten, fie devine dușmanul nostru, deoarece stresul apare la orice reacție a minții și a trupului față de o situație reală sau imaginată.

Deci stresul devine fie rău (dușman), fie bun (prieten) prin modul nostru de a gândi și de a percepe tot ce ni se întâmplă, sau ce se întâmplă în jurul nostru.
„Mintea este propriul său loc, și înăuntrul său poate face răi din Iad, sau iad din Rai”- John Milton

Stresul poate provoca atât simptome fizice (amețeală, pupile dilatate, tensiune în umeri și ceafă, respirație rapidă și superficială, greață, transpirație, gură uscată, nod în gât, bătăi puternice ale inimii, mâini și picioare reci și umede, genunchi moi, pro-bleme digestive) cât și reacții psihologice (apatie, reprimare, lipsă de memorie, retragere, anxietate, agitații, tensiune sau alertă emoțională,coșmaruri, irascibi-litate, insatisfacție, concentrare slabă, predispoziție la accidente, tendința de a fi ușor de speriat, impulsul de a plânge, a fugi sau a te ascunde).
 
Cele mai întâlnite boli legate de stres:
– ulcer, atac de cord, accident cerebral
– cancer, hipertensiune, dureri de cap(apăsare și migrene)
– colită, colon spastic, gastrită
– diaree sau constipație cro-nică, greață
– transpirație excesivă, artrită
– dureri și tensiuni musculare
– insomnii sau probleme de somn
– urinare frecventă
– pierderea poftei de mâncare sau poftă de mâncare excesivă
– diabet
– oboseală cronică
– infecții, alergii
– astm
– stări de leșin
– bâlbâială sau alte probleme de vorbire

Unelte de bază în eliberarea stresului:
– convingeri pozitive (mintea este a ta și creează doar ceea ce îi permiți tu să creeze, deci imaginează-ți și creează realitatea pe care o dorești
– relaxare și respirație (mu-zică bună, casete video pentru relaxare)
– activitate fizică (exercițiul fizic regulat va susține o sănătate fizică vitală, stări emoționale pozitive, capa-cități mentale mai ascuțite)
– obiceiuri alimentare sănătoase (o alimentație bună poate fi un excelent remediu împotriva stresului, însă de cele mai multe ori rezultatul este exact invers, adică mai mult stres. Menținerea unor obiceiuri alimentare bune îți păstrează orga-nismul sănătos și te ajută să controlezi stresul. S-ar putea să te gândești că evitarea micului dejun este un mod de a pierde în greutate. Greșit! Statisticile arată că oamenii cu greutate ideală sunt cei care iau micul dejun, deoarece acesta pune în funcțiune metabolismul, iar fără el corpul funcționează la viteză scăzută și începi să te simți apatic). 
– organizarea timpului (controlul timpului începe cu planificarea timpului și cu stabilirea de priorități)
– evită epuizarea (oprește stresul înainte că el să apară; fii preventiv și pro-activ și folosește tehnici și acțiuni cu care să faci față în orice circumstanță, eveniment sau întâmplare din viața ta).

Fii atent cum vorbești cu tine însuți, propria minte și ceea ce îi permiți tu să-ți spună determină calitatea și lungimea vieții tale. Cunoaște-te, fii sincer și realist cu ține însuți, răbdare, nu chinui, fii răbdător, iubitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?