Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Studenţii fac strategii pentru dezvoltarea comunelor


Un grup de 30 de studenți din cadrul Universității de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București a început, ieri, un proiect care se va finaliza în strategii de dezvoltare ale localităților Negrilești, Vrâncioaia și Nereju. Grupul de studenți a fost condus de profesorul universitar Ion Dona. USAMV derulează în Vrancea și proiectul „Dezvoltarea pieței muncii prin promovarea ocupațiilor neagricole în mediul rural”, prin care sunt organizate cursuri gratuite pentru țăranii vrânceni.

Studenții de la Facultatea de Management, Inginerie economică în Agricultură, conduși de profesorul universitar Ion Dona, au mers, ieri, în localitățile Negrilești, Vrâncioaia și Nereju, pentru a culege primele informații despre specificul comunelor. Grupul de studenți a fost însoțit de directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula. Studenții au discutat cu autoritățile locale, respectiv funcționarii din primării, poliție, școli, preoți. De asemenea, au fost realizate chestionare în rândul sătenilor. După colectarea datelor, studenții vor prezenta autorităților locale din cele trei comune viziunea lor asupra viitorului localităților și chiar soluții practice pentru dezvoltarea economiei locale.
La întâlniri, fiecare primar și-a prezentat proiectele derulate în comune dar și soluțiile identificate pentru dezvoltarea economică a zonelor. Primarul din Vrâncioaia, Ionică Danțiș, a arătat că unul dintre proiectele care au avut succes este cel derulat cu Heifer România, prin care s-au distribuit circa 700 de ovine la 80 de familii. Pasul următor este realizarea unei stâni model, care să respecte toate condițiile europene dar și înregistrarea produselor tradiționale realizate la nivelul localității. Ionică Danțiș a dat exemplul brânzei de Vrâncioaia făcută la „căpăcică”, după o metodă cunoscută doar de oamenii din zonă. Tot produsele lactate sunt specifice zonei Negrilești, au constatat studenții care au discutat cu sătenii.
La Nereju, autoritățile locale vor să profite de frumusețile zonei și să crească atractivitatea turistică prin înființarea de pensiuni. De asemenea, primarul Ion Păucă a explicat că în localitate funcționează foarte multe societăți care se ocupă cu exploatarea lemnului și care au nevoie de personal calificat. Săptămâna viitoare, studenții USAMV vor reveni în Vrancea pentru a realiza proiecte similare în localitățile Urechești, Popești și Tîmboiești.

Cursuri gratuite pentru țărani

USAMV a demarat în Vrancea și proiectul „Dezvoltarea pieței muncii prin promovarea ocupațiilor neagricole în mediul rural”. Acest proiect este finanțat din fonduri europene și asigură cursuri gratuite de formare profesională pentru țăranii vrânceni, bărbați sau femei.
În perioada următoare urmează depunerea de cereri de către potențialii beneficiari ai acestor cursuri. Cererile se depun prin intermediul primăriilor iar termenul limită este vinerea viitoare. Ulterior, în funcție de numărul de cereri și de zona din care provin solicitările, vor fi stabilite centrele în care se vor derula cursurile de formare profesională.
Proiectul este derulat de Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară București în parteneriat cu Institutul de Economie Agrară al Academiei Române, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală București, Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea din Petroșani. Absolvirea programelor de formare profesională se definitivează prin acordarea de certificate de calificare/ absolvire care sunt emise și recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și/sau de Ministerul Educației din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?