Plantă erbacee bienală, înaltă de circa 30-50 cm, cu frunze penate, flori mici, albe și semințe care conțin peste 3% ulei eteric folosite în bucătărie drept condiment, la aromatizarea băuturilor alcoolice, în farmacie etc. În scopuri medicinale se folosesc numai fructele (Fructus Carvi), care se recoltează când 25-30 % din umbele sunt brune, întrucât ajunse în totalitate la maturitate se scutură foarte ușor și se pierd. Fructele sunt ovoide comprimate lateral, glabre, de culoare galben-brună, lungi de 4-5 mm și groase de 1-2 mm, prevăzute cu un stil ramificat în două brațe. Au miros caracteristic, puternic aromat, gust înțepător, amărui, aromat.
Proprietăți:
-stimulent al secrețiilor gastrice și galactogoge, reglează funcțiile stomacului, antiinflamator intestinal, antiseptic gastric și intestinal, diuretic, fluidifica secrețiile bronhice.
Indicatiii:
Balonări intestinale asociindu-se cu fenicul și coriandru în părți egale, anorexii, mărind pofta de mâncare, bronșite pentru fluidificarea secrețiilor bronhice; calmant în colici gastrice și intestinale, în enterocolite. La femeile care alăptează mărește cantitatea de lapte.