Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Chimenul sau chimionul


Plantă erbacee bienală, înaltă de circa 30-50 cm, cu frunze penate, flori mici, albe și semințe care conțin peste 3% ulei eteric folosite în bucătărie drept condiment, la aromatizarea băuturilor alcoolice, în farmacie etc. În scopuri medicinale se folosesc numai fructele (Fructus Carvi), care se recoltează când 25-30 % din umbele sunt brune, întrucât ajunse în totalitate la maturitate se scutură foarte ușor și se pierd. Fructele sunt ovoide comprimate lateral, glabre, de culoare galben-brună, lungi de 4-5 mm și groase de 1-2 mm, prevăzute cu un stil ramificat în două brațe. Au miros caracteristic, puternic aromat, gust înțepător, amărui, aromat.
 
Proprietăți:
-stimulent al secrețiilor gastrice și galactogoge, reglează funcțiile stomacului, antiinflamator intestinal, antiseptic gastric și intestinal, diuretic, fluidifica secrețiile bronhice.
 
Indicatiii:
Balonări intestinale asociindu-se cu fenicul și coriandru în părți egale, anorexii, mărind pofta de mâncare, bronșite pentru fluidificarea secrețiilor bronhice; calmant în colici gastrice și intestinale, în enterocolite. La femeile care alăptează mărește cantitatea de lapte.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?