Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Condamnaţi de Guvernul Boc să îngheţe în case


Zeci de mii de vrânceni vor îngheța în case în această iarnă deoarece guvernanții au hotărât să modifice criteriile pentru ajutoarele de încălzire. Oamenii sunt sărăciți de creșterea prețurilor, înghețarea pensiilor, reducerile de salarii, iar noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire  elimină și acest sprijin din partea statului. Guvernanții consideră că țăranii se îmbogățesc dacă plantează o roșie în grădina de lângă casă sau culeg un strugure din via bătută de grindină. Primarii comunelor estimează că cel mult 30% dintre cetățenii care au primit ajutor de încălzire anul trecut vor beneficia de sprijinul statului în această iarnă.

În orașul Panciu, doar 300 de persoane și-au depus, până acum, dosarele pentru acordarea ajutorului de încălzire. Primarul Ion Petre recunoaște că, față de anul trecut, numărul cererilor a scăzut considerabil. „În toamna lui 2009, încă din prima lună de înscrieri, înregistrasem aproape o mie de cereri, de trei ori mai multe decât cele primite din 11 octombrie până în prezent”, a declarat Ion Petre. Edilul crede că situația este generată de modificările aduse ordonanței care dă dreptul familiilor care utilizează pentru încălzire lemne, cărbuni și combustibili petrolieri să beneficieze de sprijinul statului.
„Evident că mulți sunt nemulțumiți ori consideră că li se iau din drepturi, dar nu e vina noastră. Åži așa, noi primim acum dosarele, dar ele mai trebuie să parcurgă și o procedură de validare și de abia după aceea intră în plata care depinde de Guvern, respectiv de data la care acesta ne virează banii în cont”, a mai spus primarul Petre.
Potrivit reprezentanților Serviciului Public de Asistență Socială Panciu care se ocupă cu primirea dosarelor, nu toți oamenii cunosc noile reglementări, astfel că mulți descoperă de abia când vin cu cererile că nu mai pot încasa ajutorul de încălzire. „Unii înțeleg foarte greu că nu Primăria a schimbat condițiile, că așa spune legea. La fel, trebuie să explicăm că s-au schimbat regulile și în ceea ce privește acordarea ajutorului de încălzire pentru familiile care gospodăresc, în comun, aceeași locuință, pentru că, în 2010, de acesta beneficiază doar cel care face dovada că este proprietarul imobilului, precum și cei care dețin, legal, o parte din acesta”, ne-au declarat aceștia.

Fără ajutoare pentru viticultori

Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, spune că locuitorii comunei au ajuns să plângă pe scările primăriei pentru că nu mai au bani. Edilul a explicat că nu poate acorda ajutoare de încălzire pentru oamenii care au mai mult de 2 hectare de pădure sau care au mai mult de un hectar de vie, situații în care sunt majoritatea oamenilor din comună.
„Cel mult 30% dintre oamenii care au primit ajutoare de încălzire anul trecut vor primi și în acest an. Au modificat condițiile pentru acordarea ajutoarelor fără să țină cont de realitatea din România. Cum poate ști Boc de la București, din fotoliul de piele, care sunt cazurile sociale, oamenii care au nevoie de ajutorul de încălzire”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
În zonele de munte majoritatea locuitorilor are în proprietate cel puțin un hectar de pădure. Deși, efectiv nu exploatează pădurea și nu beneficiază de lemne, țăranii nu pot beneficia de ajutorul de la stat. „Sunt foarte mulți bătrâni care au în acte pădure pe care, de fapt, au dat-o copiilor pentru că succesiunea îi costă foarte mult, mai mult decât pădurea. În zona noastră mulți săteni dețin vie iar în aceste condiții guvernanții spun că nu le putem da ajutoare. Nu se fac bani din agricultură iar anul acesta a fost și mai greu pentru că grindina ne-a distrus recolta de struguri iar oamenii nu au mai avut ce să culeagă”, a precizat primarul Cazacu.

Grădina anulează ajutorul de încălzire

Situația nu este diferită în comuna Biliești, cunoscută pentru hărnicia legumicultorilor, unde majoritatea oamenilor deține câte o bucată de grădină lângă locuință. Aceasta depășește în majoritatea cazurilor limita maximă de 2.000 metri pătrați iar oamenii nu vor primi ajutoarele de căldură. Primarul Ovidiu Butuc a arătat că nu îi poate împiedica pe oameni să depună cereri pentru ajutoarele de încălzire deși nu îndeplinesc toate criteriile stabilite de lege. „Oamenii au câte o grădină în spatele casei iar după ce am cerut clarificări la Direcția Muncii am aflat că pentru acea suprafață nu mai primesc ajutor de încălzire. Dacă au o grădină de 2000 de metri pătrați, atunci nu mai primesc ajutor de încălzire pentru că este considerată curte”, a arătat primarul Butuc. El a precizat că, în aceste condiții, cel mult 20% dintre persoanele care au primit ajutoare anul trecut vor primi și în acest an sprijin din partea statului.

Sprijinul financiar pentru încălzirea locuinței poate fi încasat de persoanele singure, familiile și persoanele cu venituri reduse ori de beneficiarii de ajutor social. În acest scop, ei trebuie să prezinte actele de identitate, în copie și original, pentru toți membrii familiei; copie după actul de proprietate a locuinței; adeve-rință de venit (sala-riul net), cupoanele de pensie, indemnizație de șomaj, alocații; adeverință teren agricol, precum și adeverință de la Taxe și impozite. La toate acestea se vor atașa o cerere-tip și o declarație pe proprie răspundere.

Guvernanții au stabilit că, în iarna 2010-2011, ajutorul de încălzire nu se mai acordă persoanelor care au terenuri de peste 1.000 de metri pătrați în zona urbană și 2.000 metri pătrați în zona rurală, deținătorii anumitor suprafețe de terenuri arabile, fânețe, terenuri forestiere, vii, pășuni, livezi și grădini de flori. De asemenea, nu mai beneficiază de subvenție persoanele care dețin în proprietate mai mult de 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine sau caprine și peste 15 familii de albine; clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu; autoturisme care depășesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel, autobuze, microbuze, utilaje agricole, de prelucrare agricolă sau de prelucrare a lemnului; terenuri; depozite bancare cu o valoare de peste 5.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?