Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Cursuri gratuite pentru ţăranii vrânceni


Locuitorii comunelor vrâncene vor putea participa la cursurile gratuite de formare profesională organizate de lectori ai Universității de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară București. Cursurile sunt organizate în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene „Dezvoltarea pieței muncii prin promovarea ocupațiilor neagricole în mediul rural”. Profesorul universitar Ion Dona a prezentat, ieri, obiectivele acestui proiect la întâlnirea cu primarii comunelor vrâncene organizată la Consiliul Județean.

Proiectul de formare profesională care a fost lansat, ieri, la Consiliul Județean Vrancea este destinat șomerilor din mediul rural, femei sau bărbați. Este un proiect finanțat din fonduri europene și implementat de Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară București în parteneriat cu alte 5 instituții de învățământ. La nivel național se estimează că vor putea fi pregătite circa 3.600 de persoane prin cursurile organizate în mai multe județe. La lansarea proiectului au participat profesorul universitar Ion Dona, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula.
Vicepreședintele Consiliu-lui Județean, Mircea Diaconu, a subliniat importanța acestui proiect care va asigura pregătirea profesio-nală a locuitorilor comunelor vrâncene. Vicepreședintele a amintit că 62% din populația Vrancei locuiește în mediul rural dar și că o mare parte din fiii satelor sunt plecați fie în străinătate, fie în alte județe. În acest context, inițiativa Consiliului Județean de a sprijini proiectul USAMV are ca scop tocmai creșterea veniturilor pentru țărani pentru a dezvolta satul vrâncean.
Profesorul universitar Ion Dona, a arătat că „satul românesc este un gigant care doarme” iar proiectul derulat de USAMV București își propune să le ofere o șansă oamenilor din mediul rural care nu fac agricultură. De altfel, a subliniat profesorul universitar, în mediul rural românesc nici nu prea se mai face agricultură deoarece nu este profitabilă.
„Gospodăriile țăranilor sunt de subzistență atât timp cât nu produc pentru piață. Le propunem agricultorilor să se ocupe de altceva pentru că din agricultură nu ne îmbogățim. Vrem să le dăm o șansă”, a afirmat profesorul universitar Ion Dona.

Cereri pentru participarea la cursuri

În perioada următoare urmează depunerea de cereri de către potențialii bene-ficiari ai acestor cursuri. Cererile se depun prin intermediul primăriilor. Ulterior, în funcție de numărul de cereri și de zona din care provin solicitările, vor fi stabilite centrele în care se vor derula cursurile de formare profesională.
Proiectul este derulat de Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară București în parteneriat cu Institutul de Economie Agrară al Academiei Române, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală București, Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea de Åžtiințe Agronomice și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea din Petroșani.
Programele de formare profesională au fost create și adaptate nevoilor ocupaționale specifice grupurilor țintă, dar și cerințelor de pe piața muncii astfel încât să se asigure formarea și dezvoltarea unor resurse de muncă specializate pentru activitățile neagricole. Absolvirea programelor de formare profesională se definitivează prin acordarea de certificate de calificare/ absolvire care sunt emise și recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și/sau de Ministerul Educației din România.

„Cu toții știm că la Negrilești se face un caș afumat de excepție însă niciunul dintre cei care dețin tainele acestei arte nu are un brevet care să demonstreze că este specialist în acest domeniu. Aceste cursuri de calificare se adresează exclusiv vrâncenilor din mediul rural și vor avea, ca efect final, o recunoaștere profesională a unor oameni extrem de pricepuți, de pe mâinile cărora ies adevărate comori și care le vând la un preț de nimic și datorită faptului că nu au un certificat care să le ateste profesia”, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Oferta de pregătire profesională cuprinde cursuri de calificare pentru :

– Administrator pensiune turistică
– Preparator produse lactate
– Preparator produse făinoase
– Lucrător comercial
– Brutar
– Patiser

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?