Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Porţi deschise la parchete şi instanţe


Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, care se va sărbători pe 25 octombrie, sediile parchetelor și ale instanțelor din Vrancea își vor deschide porțile pentru vizitatori. „Sunt invitați cetățenii care doresc să viziteze instituțiile și să cunoască circuitul unui dosar și etapele procesuale până la soluționarea unei cauze”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Intervalul orar în care cetățenii pot vizita parchetele este 10.00-14.00, intrarea făcându-se numai pe baza actului de identitate.
Åži Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani vin în întâmpinarea cetățenilor cu materiale informative, care au fost expuse în holul instanțelor. „Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani, venind în întâm-pinarea nevoii de informare a cetățenilor vis-a-vis de funcționarea justiției, va pune la dispoziția persoanelor care se vor afla luni, 25 octombrie, la instanțe pentru rezolvarea propriilor afaceri judiciare, informații despre modul de organizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, despre competențele și procedura în fața Tribunalului de Primă Instanță și a Tribunalului Funcției Publice sau va prezenta ce poate face Ombudsmanul European pentru cetățenii Uniunii”, se arată într-un comunicat al Tribunalului Vrancea. De asemenea instanța va începe cu această ocazie și derularea unui proiect intitulat „Să cunoaștem profesiile juridice/conexe”, adresat în special tinerilor liceeni.
Ziua Europeană a Justiției Civile este sărbătorită an de an pe 25 octombrie, cu scopul de a aduce modul de funcționare a justiției în atenția publicului european și de a sprijini dezvoltarea unui spațiu judiciar comun. Se mai urmărește și creșterea gradului de transparență a procedurilor judiciare, astfel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetățean în parte și reprezintă o necesitate a societății actuale, în vederea asigurării respectării princi-piului constituțional al liberului acces la justiție. „Transparentizarea modului de funcționare a justiției poate fi realizată și prin desfășurarea unor programe educative și organizarea unor întâlniri cu profesioniști ai dreptului ori, în ultimă instanță, prin preocuparea individuală, a fiecărui cetățean, de a cunoaște care îi sunt drepturile recunoscute de lege și ce modalități are la îndemână spre a și le proteja”, se mai arată în același comunicat.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?