Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Element biologic comun pentru 11 tipuri de cancer


Un marker biologic calificat drept „foarte promițător” a fost descoperit în cazul a 11 tipuri de cancer, de o echipă de cercetători din care fac parte și români, acesta fiind un pas înainte în diagnosticarea mai rapidă a maladiei și în punerea la punct a unui medicament universal. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la l’Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM), din Franța, coordonată de Nicolae Ghinea, în colaborare cu echipa de specialiști a lui Aurelian Radu, de la școala de medicină Mount-Sinai din New York. Nicolae Ghinea, doctor în biologie și director de cercetări la INSERM, care lucrează la acest subiect de aproape zece ani, spune, totuși, că mai este mult de lucru până se va obține un medicament universal pentru tratarea cancerului. Astfel, ar trebui să se lărgească aria de studiu asupra celorlalte tipuri de cancer, să se confirme detectarea receptorului descoperit prin intermediul altor proceduri, precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), tomografia prin emisii de pozitroni sau imagistica prin ultrasunete, să se efectueze studii preclinice (pe animale) pentru perfecționarea procedurilor și a eventualilor agenți terapeutici.
Markerii tumorali – hormoni, proteine, enzime – pot semnala prezența cancerului, așa cum este cazul antigenului specific prostatic (PSA) pentru cancerul la prostată sau a gonadotropinei corionice umane (hCG) pentru cancerul la testicule.

***

Noua moleculă descoperită este o proteină receptor al FSH (hormon foliculostilunat), sintetizată în hipofiză și care se găsește în organele reproducătoare umane – ovare și testicule. În cazul femeilor, această moleculă stimulează mai ales producția de estrogeni, iar în cazul bărbaților, pe cea de spermatozoizi. Inițial, echipa de la Centre Mondor de cercetări biomedicale din Créteil, în apropiere de Paris, a dorit să confirme ipoteza potrivit căreia FSH poate apărea în tumorile cancerului la prostată. După ce ipoteza a fost confirmată, „am vrut să verific dacă ea nu apărea și în cazul altor cancere, precum cel mamar sau pulmonar”, a spus Nicolae Ghinea. Åži, „surpriză totală, era vorba despre același marker”, a spus el. Echipa sa – jumătate fiind formată din anatomo-patologi – a studiat apoi biopsiile efectuate unui număr de 1.336 de pacienți, reprezentând 11 tipuri de cancere: la prostată, mamar, la colon, pancreas, vezica urinară, rinichi, plămâni, ficat, stomac, testicule, ovare. Din cauza lipsei de fonduri, echipa a fost nevoită să se oprească cu cercetările în acest punct, potrivit lui Ghinea, dar lista maladiilor ar trebui să se lărgească, chiar dacă tipurile de cancer studiate deja reprezintă „70% dintre cazurile de cancer și 90% dintre decesele” provocate de această boală.

***

Studiind biopsiile la miscroscopul electronic (care multiplică de până la 600.000 de ori), după injectarea de aur (care a permis evidențierea particulelor), cercetătorii au constatat o prezență foarte puternică a receptorului lui FSH în „toate tumorile, indiferent de tip și de stadiul de dezvoltare”. Cercetătorii au mai remarcat că markerul nu se afla în centrul tumorilor, ci la periferia acestora. Receptorii – care recunosc FSH și îi permit să se fixeze – se găseau în vasele sangvine de la periferia tumorii, exact pe suprafața celulelor endoteliale care căptușesc interiorul pereților, deci în apropierea fluxului sangvin. Acest lucru, subliniază cercetătorii, face din receptori „o țintă ușoară pentru agenții de diagnosticare și pentru terapiile administrate în sânge”. În mod contrar, receptorii erau absenți în țesuturile non-bolnave ale organismului, inclusiv în țesuturile sănătoase ale organului pe care s-a fixat tumoarea. „Acum de-abia începe totul’, a spus Ghinea. În așteptarea lărgirii ariei de cercetare, care ar trebui să dureze mai mulți ani, „se poate imagina un tratament universal pentru un marker universal” sau cel puțin se pot începe studiile pentru punerea la punct a terapiei. INSERM a depus deja o cerere pentru brevetarea metodei de imagistică. Studiul ce prezintă această descoperire a fost publicat în New England Journal of Medicine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?