Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

O singură femeie de serviciu la 250 de copii


Educatoarele, bucătăresele și chiar directoarea Grădiniței cu Program Prelungit nr.13 din Focșani s-au transformat, de nevoie, în îngrijitoare. Asta pentru că singura persoană însărcinată cu această activitate nu mai poate face față volumului uriaș de muncă. La această unitate de învățământ situația este de doi ani extrem de delicată. Deși erau și așa foarte puține îngrijitoare, una dintre ele a decis să plece la muncă în Italia încă din vară, iar alta și-a găsit un loc de muncă mai bine plătit. Alte două îngrijitoare au ieșit la pensie.

Singura îngrijitoare care încă mai lucrează la grădiniță primește, lună de lună, un salariu de numai 420 lei. Trebuie să aibă grijă de 250 de copii, să îi schimbe, să îi ajute să se îmbrace, să îi spele și să facă curățenie în cele zece săli de clasă. Maricela Drumea, îngrijitoarea Grădiniței nr.13, recunoaște că se descurcă din ce în ce mai greu și din acest motiv pleacă de la lucru chiar pe la ora 22.00. Cu un salariu de nimic, femeia se gândește foarte serios să plece, însă deocamdată nu i s-a ivit nimic mai bun. „Mă descurc greu cu curățenia singură, foarte greu… Trebuie să fac față deoarece nu am încotro, chiar dacă salariul nu mă satisface, în condițiile în care a fost redus cu mai mult de 25%. Dacă ar fi să plec aș pleca, dar unde? De la noi din unitate au mai plecat din cauza salariilor mici. Mă descurc foarte greu cu preșcolarii, alerg dintr-o clasă în alta cât se poate de repede pentru că mă strigă și alți copii. Ne mai ajută și cadrele didactice cât se poate la servirea mesei, la spălat, la dezbrăcat și îmbrăcat copiii, altfel nu aș face față. Munca noastră nu o poate face nimeni. Seara, când fac curățenie, mă ajunge uneori și ora 22.00, dar altfel nu termin”, a mărturisit Maricela Drumea. Educatoarele dau însă dovadă că sunt unite în aceste momente dificile și chiar dacă le este greu, recunosc că iau mopul și fac curățenie cot la cot cu îngrijitoarea. Cadrele didactice spun că nu pot sta deoparte fără să dea o mână de ajutor, chiar dacă datoria lor este să se ocupe doar de educația și supravegherea celor mici la ore. Educatoarele se tem însă că atât îngrijitoarea cât și o parte dintre colegele de catedră vor renunța să profeseze, pentru că volumul de muncă este mare pentru o mână de oameni. Este greu de imaginat cum o singură femeie poate să facă și ore cu cei mici, dar totodată să fie atentă ca micuții să fie schimbați când e cazul, să fie hrăniți la timp și mai cu seamă să șteargă și praful în clasă. Un singur om face practic treaba a cel puțin trei persoane. „În privința curățeniei, noi suntem un colectiv unit, de aceea o ajutăm pe singura noastră doamnă de serviciu. Åžtergem și noi praful, coborâm și ridicăm pătuțurile, dăm mâncare la copii, îi schimbăm când este nevoie. Mai ales la grupele mici ținem locul și de mamă, și de educatoare, și femeie de serviciu. Situația aceasta este de doi ani, iar primăria nu ne ajută în niciun fel. Să funcționezi cu o singură femeie la zece clase este foarte greu. Ne este teamă că vom pleca și noi până la urmă. Cine poate suporta atâta volum de muncă singur? Îngrijitoarea cred că va pleca până la urmă. Salariul este mic, volumul de muncă este foarte mare. Seara trebuie să facă singură curat în cele zece clase. Muncesc de zece ani în sistem, dar o situație similară nu am mai întâlnit niciodată. Sperăm să se rezolve cât mai repede, deoarece chiar avem nevoie (de îngrijitoare-n.r.)”, a declarat educatoarea Valentina Iliescu.

Muncă multă, bani puțini

Potrivit conducerii Grădiniței nr.13 din Focșani, la 250 de copii ar trebui să fie 12 îngrijitoare, care să se grupeze în două schimburi, dat fiind că această unitate de învățământ lucrează cu program prelungit. Realitatea este însă cu totul alta. La Grădinița nr. 13 există o singură îngrijitoare pe tură, iar aceasta nu are doar sarcina de a avea grijă de copii și de a menține curățenia, ci mai dă și o mână de ajutor bucătăresei în prepararea hranei pentru cei mici. Cu toate acestea, îngrijitoarea, care este multifuncțională, nu se poate bucura de plata orelor suplimentare, pentru că este criză. Dar are obligația de  a-și face datoria ca la carte. Cât de obosită pleacă acasă după o zi întreagă de muncă, doar ea știe. Autoritățile locale nu pot face însă mare lucru, deși solicitări în acest sens au fost nenumărate. Posturile sunt blocate și până ce Guvernul condus de Emil Boc nu își va aminti de problemele din școli, acestea nu-și vor găsi rezolvarea. „Este o problemă gravă la nivel de unitate. Nu știu dacă suntem singura unitate care funcționează la nivelul actual, cu o singură îngrijitoare la 250 de copii. Anul trecut am avut una singură la ambele ture. Noi suntem grădiniță cu program prelungit și ne trebuie măcar două îngrijitoare dimineața și două după-amiaza. Norma este de 12 îngrijitoare. În momentul actual, suntem în deficit de patru îngrijitoare. Pot spune că în acest an am scos o femeie de la bucătărie și am pus-o ca îngrijitoare, iar la bucătărie m-am rugat de o bucătăreasă să nu plece, pentru că nu avea cine să facă mâncare la copii. Este greu, mai ales că nu le mai putem acorda femeilor de serviciu ore suplimentare pentru a le răsplăti în vreun fel. Salariile sunt mici, de circa 450 sau chiar 420 lei. Îmi este teamă să nu plece și cea pe care o avem, pentru că nu știu ce ne vom face. Am făcut nenumărate solicitări și am expus pro-blema atât la primărie, cât și la Inspectoratul Åžcolar, dar nu am primit niciun răspuns”, a spus Monica Negoiță, directorul Grădiniței cu Program Prelungit nr.13 din Focșani. Părinții cunosc situația, așa că au decis să dea o mână de ajutor. În vacanța intersemestrială din noiembrie, mămicile și tăticii care au puțin timp la dispoziție și chef de treabă sunt așteptați la grădiniță, pentru a face curățenie generală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?