Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Bachus 2010, o tradiţie care nu va fi stopată


Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului „Bachus” va fi una dintre cele mai complexe manifestări. Participarea va fi una pe măsura eforturilor organizatorilor. La cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus  2010” au confirmat prezența case regale, ambasadori, academicieni, patronate ale vinului, restaurante, retaileri, hotelieri și reprezentanți ai marilor restaurante din România și țări de pe trei continente. Suma alocată anul acesta este de 740 mii lei pentru toate componentele manifestării care se va desfășura pe parcursul a trei zile. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan,  a declarat că acest festival reprezintă o tradiție a vrâncenilor care nu va fi stopată pentru că așa vor „unii cârcotași”.

Festivalul Bachus 2010 va fi una dintre cele mai complexe ediții ale acestei manifestări tradiționale pentru Vrancea. Consiliul Județean va aloca 740 mii lei pentru toate acțiunile derulate timp de trei zile, în perioada 22-24 octombrie. Pentru închirierea standurilor pentru expozanți a fost alocată suma de 50 mii lei, achi-ziționarea lemnului pentru confecționarea căsuțelor pentru expozanți va costa 20 mii lei, iar cazarea, masa și transportul meșterilor populari vor costa 20 mii lei. Spectacolele de teatru care vor avea loc în cadrul manifestării vor costa 25 mii lei, iar concursul de cântece folclorice la ambele secțiuni va costa 10 mii de lei. Pentru cazarea, masa și transportul invitaților va fi alocată suma de 40 mii lei. Publicitatea pe posturile naționale de televiziune va costa organizatorii 45 mii lei.
De partea artistică se ocupă societatea United Media Creativ SRL București, cu care Consiliul Județean a încheiat un contract în valoare de 530 mii lei. Din această sumă vor fi plătite onorariile artiștilor, scena, cazarea și masa pentru artiști, prezentatori și tehnicieni. Defalcat, aceasta înseamnă că, pentru scenă, sunet, lumini, trei ecrane LED, turbosuflante, plasă LED, Lasere, podium exterior, Sky-Light, lumini arhitecturale, generator flăcări FX, tunuri confeti, asistență tehnică a fost alocată suma de 129, 9 mii lei. Pentru onorariile artiștilor, instalația karaoke, trupa de dans și animație, prezentatori a fost alocată suma de 247 mii lei. Pentru cazarea și masa artiștilor a fost alocată suma de 33,2 mii lei.

Case regale,  ambasadori, academicieni, invitați la Bachus 2010

La cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus  2010” au fost invitați și au confirmat prezența, case regale, ambasadori, academicieni, patronate ale vinului, restaurante, retaileri, hotelieri și reprezentanți ai marilor restaurante din România, China, Rusia, Ucraina, Belarus, Grecia, Italia, Cehia, Franta, Luxembourg, Austria, Danemarca, Turcia, Belgia. Pentru prima dată la acest festival vor participa reprezentanți ai caselor regale Britanice și ai Belgiei, ambasadori acreditați în România ai Chinei, Franței, Italiei, Regatului Unit al Marii Britanii, Suediei, Belgiei, Belarus, Federației Ruse, Poloniei, Turciei, SUA, Canadei, Greciei.
De asemenea, au fost invitați să participe reprezentanți din domeniul viei și vinului, respectiv patronatul viei și vi-nului, Asociația Somelierilor din România, Consiliul Național al IMM-urilor, Asociația producătorilor și exportatorilor de vinuri, Asociația Degustătorilor Autorizați din România, Academia Română, secretarul general al Asociației Europene Vitivinicole din Uniunea Europeană (AREV) Jean Paul Angers, reprezentanți ai Provinciilor italiene Potenza, Veneto, Salerno, ai regiunii Swansa din Marea Britanie.

Restaurante celebre și lanțuri hoteliere

Au confirmat prezența la festival reprezentanți ai lanțurilor hoteliere Athenee Palace Hilton București, JW Mariot Grand Hotel București, Howard Johnson Grand Plaza Hotel București, Accor, dar și retaileri precum Selgros Cash &Carry, Careffour, Kaufland.
Printre marile restaurante din România care au confirmat participarea la eveniment se numără Crama Domnească, Taverna Sârbului, Casa Românească, Livada cu Vișini, La doi lei, Jariștea, Casa Vernescu, Trattoria Verdi, Piccolo Mondo, toate din București, Coliba Haiducilor-Poiana Brașov, Complex Palace Pelican-Mamaia.

Bachus 2010, pe agenda importatorilor de vinuri

La ediția din acest an a Festivalului Bachus 2010 vor participa instituții abilitate în comerț dar și societăți importatoare de vinuri. Din Grecia vor participa președintele Camerei de Comerț și Industrie Eleno-Română și mai multe societăți importatoare de vinuri. Din Rusia vor participa reprezentanți ai Asociației Producătorilor de băuturi alcoolice, Asociația companiilor prezente pe piața băuturilor alcoolice din Federația Rusă și 13 societăți de prestigiu, importatoare de vinuri. Danemarca va fi reprezentată la festival de opt societăți și o asociație de viticultori, iar Belgia va avea patru societăți importatoare de vinuri.
Franța, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Europa și din lume, va avea la Festivalul Bachus nu mai puțin de 16 reprezentanți ai unor societăți și asociații profesionale de profil. Åži Portugalia va avea la eveniment reprezentanți de la 13 societăți și comisii vitivinicole din mai multe regiuni viticole. Austria va fi reprezentată la Focșani de emisarii a 17 din cele mai prestigioase companii importatoare de vinuri. Pe lista invitaților care au confirmat prezența se mai află societăți din Germania, Lituania, Letonia, Cehia și China.

Expoziție de vinuri românești și străine

De remarcat că, la expo-ziția de vinuri din cadrul Bachus 2010, vor participa cele mai mari și importante case de vinuri din România dar și din Europa. Pe lista firmelor autohtone care își vor prezenta vinurile la Focșani se numără Vincon, Vinexport, Cramele Odobești, Viticom Panciu, Veritas Panciu, Cotnari, Murfatlar, Casa de Vinuri Iași, Vinuri Nicorești, Tohani. Dintre casele de vi-nuri din Europa care vor fi prezente la festival amintim: Verrone Viticultori-Italia, Fenox-Franța. Producătorii străini de utilaje agricole și produse ecologice pentru culturi vor fi reprezentați de Besttap Barcelona-Spania și Original Process-Franța. 

„În România de azi oamenii arată pe stradă ca înainte de 1989”

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că acest festival este o tradiție a județului iar cetățenii sunt de acord ca acest eveniment să fie organizat anual. „Majoritatea cetățenilor pe care i-am consultat a fost de acord cu organizarea acestui festival ca fiind o tradiție a județului. În Vrancea nu avem nici siderurgiști, nici constructori de țevi, nici mineri. Principala îndeletnicire a peste 100 de mii de locuitori ai județului este cultura viței de vie și, evident, prelucrarea strugurilor”, a afirmat Oprișan.
Acesta a adăugat că „guvernarea dezastruoasă pedelistă” a transformat românii în niște oameni triști. Marian Oprișan a asemănat perioada actuală cu cea de tristă amintire din anii 80. El a declarat că oamenii au nevoie de sprijin și de voie bună și că nu este de acord să stopeze acest festival. „Oamenii sunt destul de triști. Eu văd în România de azi că oamenii arată pe stradă ca înainte de 1989. Ca prin 1987-88. Sunt triști, totul este gri. Salariile au fost tăiate     într-un mod barbar, așa cum nu s-a întâmplat în alte țări din Uniunea Europeană. În calitate de președinte al județului Vrancea, ales de cetățeni, nu sunt de acord să stopăm această tradiție. Mai mult, unii poate își doresc să îi băgăm pe oameni în subsoluri, să le tăiem căldura, apa, energia electrică în așa fel încât să facă cât mai multe economii pentru ca și clientela politică a actualului guvern să își umple buzunarele. Nu sunt de acord cu așa ceva și vom organiza Festivalul Internațional al Viei și Vinului așa cum se cuvine. Restul poveștilor, cu bani mulți, puțini, sunt cârcoteli”, a afirmat șeful administrației județene. Marian Oprișan a promis că după festival, va prezenta un raport Consiliului Județean cu privire la cum  s-a desfășurat și ce efecte a avut în plan economic Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2010”.

Artiști de renume la Bachus 2010

Pe scena Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus  2010” vor urca artiști de renume de muzică ușoară și populară din România. În cele trei zile ale festivalului vor urca pe scenă Ansamblul „Å¢ara Vrancei”, Sofia Vicoveanca, RO-MANIA, Carmen Åžerban, Andreea Bălan, Taraful din Clejani, Irina Loghin, Hora, De La Vegas, Anda Adam, Direcția 5, Laura Lavrig, Ana Lesko, Conect-R, Fly-Project, Åžtefan Bănică Junior. Spectacolele vor fi prezentate de binecunoscutul prezentator de televiziune Cătălin Măruță.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?