Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Exodul halatelor albe


Tot mai mulți medici și asistenți medicali părăsesc sistemul, fie din cauza reducerilor salariale, fie din cauza volumului mare de muncă la care nu mai fac față. Cea mai mare problemă este la Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean unde medicul de gardă este nevoit să asiste la un număr mare de nașteri și operații, iar numărul gărzilor poate fi și de 10 pe lună. De la începutul lunii septembrie, 20 de asistenți medicali, doi medici și farmaciști din Vrancea au depus documentele necesare în vederea obținerii certificatului de conformitate care le va permite să desfășoare activități medicale în spitalele din Occident.

Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani se află într-o criză acută de cadre medicale. Cea mai gravă pro-blemă este la Secția de Obstetrică-Ginecologie a instituției, unde își desfășoară activitatea doar trei medici iar doi dintre aceștia și-au depus deja demisiile. În curând, un singur medic va mai avea grijă de  pacientele care ajung la Secția de Obstetrică-Ginecologie, când necesarul ar fi de șase cadre medicale. Medicii de la această secție sunt nemulțumiți de faptul că numărul de gărzi pe care trebuie să le facă variază între cinci și 12 gărzi pe lună când, în mod normal, ar trebui să fie de maxim două gărzi pe lună.  „Necesarul de ore de muncă pe care ar trebui să-l efectuăm este de 126 de ore pe lună, iar două gărzi ar fi suficiente ca să completeze această normă”, a declarat Ioan Plăcintă, medic specialist în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie. Cei trei medici sunt ajutați în gărzile pe care le efectuează de o studentă în anul IV la medicină, doi medici de la Policlinică și încă unul de la Spitalul Militar, dar nici așa nu se face față numărului mare de cazuri care vin să se trateze în spital. Secția de Obstetrică-Ginecologie dispune de cinci compartimente, iar cei trei medici nu reușesc să facă față numărului mare de pacienți. „Nu e corect să se întâmple așa ceva, suntem puțini medici și mai suntem nevoiți să facem și un număr mare de gărzi în fiecare lună. Suntem și noi bolnavi și obosiți, iar programul ne suprasolicită. În plus, nu avem nicio satisfacție, salariile ne-au fost reduse, iar cazurile care vin aici la spital aparțin, în mare parte, mediului rural, cei din oraș sunt trimiși să nască sau să sufere intervenții chirurgicale la București. Sunt gărzi în care am de asistat la șapte-opt nașteri, plus câteva operații, ceea ce deja e mult prea mult, ținând cont că asta se poate întâmpla la un interval de trei-patru zile”, a declarat un medic care preferă să rămână sub protecția anonimatului.  Acum o săptămână,  Gabriel Savaliev, medic specialist în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie, a plecat în Belgia pentru a urma un curs de supraspecializare, îngreunând, astfel, munca celor trei medici rămași. În plus, medicilor le-au fost retrași din venitul lunar peste 1000 de lei, în condițiile în care orele suplimentare și cele din week-end nu mai sunt plătite.

Exodul cadrelor medicale continuă

Tot mai multe cadre medicale din județ aleg să plece din țară. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vrancea, de la începutul lunii septembrie 20 de asistenți medicali, doi medici și farmaciști au depus documentele necesare în vederea obținerii certificatului de conformitate care le va permite să desfășoare activități medicale în spitalele din Occident. Dacă până luna trecută absolvenții de studii în domeniul medical  care doreau să plece să profeseze peste hotare erau nevoiți să se deplaseze până la București pentru a depune actele necesare la Ministerul Sănătății, de la 1 septembrie direcțiile de sănătate publică din țară au preluat această atribuție. Ele se ocupă de înregistrarea cererilor și predau Ministerului Sănătății documentele depuse de solicitanți. În termen de 30 de zile lucrătoare, certificatele sunt eliberate titularilor tot prin Direcția de Sănătate Publică.

Decizia Ministerului se lasă așteptată

Potrivit managerului Spitalului Județean, în acest moment activitatea nu se mai poate desfășura în condiții normale. „Din cauza lipsei de cadre medicale nu ne putem desfășura în condiții normale activitatea, dar sper că problemele se vor rezolva. Aștept de la Ministerul Sănătății un comunicat care ne va permite să organizăm concursul de ocupare a posturilor libere”, a declarat Nicolae Moise, directorul Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani. În condițiile actuale nu este exclus ca ceea ce s-a întâmplat la Spitalul „Marie Curie” din capitală, să se întâmple și la Focșani. Zilele trecute, o secție a spitalului din București s-a închis din lipsă de personal. Nici bolnavii de diabet nu stau deloc bine. Singurul medic diabetolog din Vrancea este ieșit la pensie, dar încă mai profesează pentru a ajuta bolnavii din județ.
Deși tot mai multe cadre me-dicale hotărăsc să părăsească țara, președintele Traian Băsescu nu are de gând să facă nimic pentru a opri exodul acestora, chiar îi îndeamnă să plece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?