Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Informatorii poliţiştilor, lăsaţi fără buget


Fondul de recompense pentru informatorii dedicați și ocazionali ai poliției este aproape inexistent. Până acum, persoanele care ofereau informații și  îi ajutau pe oamenii legii în anchete, primeau recompense în bani. Acum nu se mai întâmplă acest lucru, pentru că sumele alocate pentru recompensarea informațiilor bune sunt aproape inexistente. Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, spune că acest fond a fost mereu insuficient și că oamenii ajută poliția mai mult din spirit civic.

Fondul de recompense pentru informatorii care ajută poliția în anchete este aproape inexistent. Până nu demult, cei care ofereau informații și îi ajutau pe oamenii legii în finalizarea anchetelor primeau la schimb recompense în bani. Acum acest lucru nu se mai întâmplă, pentru că poliția nu mai are bani nici măcar pentru coli de scris. Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vrancea beneficiază și acum de fondul de recompense, dar sumele alocate oamenilor legii pentru cei care le dau ponturi ce se concretizează sunt infime. Inspectorul  șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, spune că și până acum fondurile alocate pentru acest lucru au fost insuficiente, dar că acum sunt aproape inexistente. „Niciodată fondul de recompense nu a fost suficient. Åži acum se mai alocă bani pentru așa ceva, dar sumele sunt foarte mici. Fondul este extrem de redus. Cei care mai dau informații o fac mai mult din bun simț și pentru că au conștiință. Mai sunt și oameni care ne ajută cu anumite informații, fără să vrea nimic în schimb. Fac asta pentru că pur și simplu nu le convine ce se întâmplă în jurul lor. Nu aș putea să vă spun când a fost ultima dată când o informație care s-a concretizat a fost răsplătită și nici cu ce sumă”, a spus comisarul șef Ionel Popescu. În general, toți polițiștii au în spate câte un informator.

Informatori dedicați și ocazionali

Sunt două tipuri de informatori. Dedicați și ocazionali. Cei dedicați se întâlnesc deseori cu polițiștii, spun tot ce știu, dar și ce ar putea să facă pentru a-i ajuta până la capăt. Lor li se trasează sar-cini bine definite și ajută până la finalul unei anchete. Informatorii ocazionali sunt oamenii care văd sau aud ceva și consideră că trebuie să spună ceea ce știu. Aceștia fac acest lucru din când în când, în funcție de împrejurări. Informațiile nu sunt recompensate dacă nu au finalitate. Frecvent, polițiștii identifică și înhață tot soiul de spărgători, hoți, tâlhari sau contrabandiști, uneori oameni destul de periculoși. Un ultim caz a fost cel de săptămâna trecută, când doi focșăneni, tată și fiu, hoți de meserie, au ajuns după gratii. Cei doi aveau un mod de operare deosebit și au fost foarte greu de prins. Când auzim că încă o persoană a ajuns după gratii, ne întrebăm de multe ori cum au acționat oamenii legii pentru prinderea acesteia. Răspunsul pe care îl primim de cele mai multe ori este că făptașii au fost prinși prin „mijloace specifice polițienești”, și cam atât. De multe ori însă, „mijloacele specifice polițienești” înseamnă și informatori.

Nu toate informațiile sunt reale

Nu toate informațiile pe care le dau informatorii sunt reale. Unii fac acest lucru pentru că vor să scape de vreun păcat, iar acest lucru nu este posibil, iar alții spun ceea ce au auzit și sunt situații în care informația nu se concretizează. Surse oficiale din cadrul IPJ Vrancea au precizat că nu de puține ori au verificat informațiile venite de la o persoană certată cu legea și de fiecare dată spusele nu s-au concretizat. Informatorul certat cu legea nu vroia bani din fondul de recompense, ci doar să scape de o pedeapsă. Cei care fac astfel de lucruri, trebuie să știe că nu pot fi „iertați” de păcate, chiar dacă oferă informații cu valoare operativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?