Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Campanie electorală prin licee


Elevii liceelor din Focșani au intrat în febra campaniei electorale. Tinerii cu simț întreprinzător și care sunt hotărâți să schimbe în bine imaginea unității de învățământ la care învață s-au înscris în cursa pentru desemnarea liderilor Consiliilor Elevilor. În perioada 12-22 octombrie, în liceele vrâncene se desfășoară alegeri pentru stabilirea viitorilor lideri ai Consiliului Elevilor. Miza este una importantă pentru tineri, unii dintre ei abia instalându-se în fotoliul de reprezentant al colegilor în urmă cu mai puțin de un an.

Potrivit unui ordin al ministrului Educației dat în această vară, alegerile sunt obligatorii anual și presupun participarea întregii populații școlare. „Tinerii politicieni” care râvnesc la statutul de lider au început să pregătească afișele electorale dar mai ales promisiunile pe care le vor prezenta în fața colegilor, în spe-ranța că vor reuși să atragă nu doar simpatia lor cât mai ales un număr cât mai mare de voturi ce le vor asigura funcția de președinte al Consiliului Elevilor timp de un an.  Alexandru Munteanu, elev la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, cel care a fost liderul elevilor și anul precedent promite elevilor încă de pe acum că dacă va fi ales, intenționează să organizeze puncte de informare prin care să fie prezentată activitatea unității de învățământ și totodată și performanțele obținute de elevi. El mai dorește, realizarea unei baze de date complete care să cuprindă adresele de e-mail ale tuturor elevilor prin care să se poată comunica mai ușor la nivel de unitate de învățământ. Totodată, speră ca adolescenții să-l voteze deoarece anul trecut a înființat un post de radio pentru colegiu, care emite în perimetrul unității de învățământ. Campania electorală o va susține cu banii de buzunar pe care îi primește de la părinți așa că adolescentul va avea nevoie de multă imaginație pentru a-și convinge colegii că este cel mai bun, dat fiind că „pomeni electorale” nu le va putea oferi. „Ca să fiu sincer mi s-a părut o tâmpenie  realegerea, noi deja aveam un mandat de un an. Am avut diferite activități propuse, am reușit proiectul cu radioul liceului dar și diferite alte acti-vități interesante care au fost pe placul colegilor. Anul acesta, de asemenea încerc să câștig voturi prin diferite proiecte. Unul dintre ele ar fi «Euro 26» care înseamnă înființarea unui departament de consiliere și informare pentru elevi. Dar aș mai dori să realizez și niște panori publicitare pentru promovarea instituției și a elevului. Un alt proiect  ar fi să invităm foști elevi ai liceului care acum sunt personalități. Pentru campanie voi folosi banii de buzunar  din care voi realiza fluturași și voi achiziționa, baloane pentru a-mi promova imaginea” , a precizat Alexandru Munteanu, candidat pentru funcția de lider al Consiliului Elevilor.

Campanie cu realizări și promisiuni

Contracandidații vin și ei din spate cu multe promisiuni de mai bine și mai ales, cu speranța că vor ajunge acolo unde și-au propus. Un alt elev de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” visează, la rândul său, că va reuși să câștige simpatia colegilor și va ajunge la înalta funcție. Cristian Condruț promite că dacă va fi ales se va implica în derularea multor proiecte atât la nivel județean cât mai ales, spune el, la nivel național și chiar internațional. ” Dacă tot începe campania mă gândesc să lipesc afișe electorale, stegulețe și să sacrific mult timp pentru a-mi face pu-blicitate. Deoarece sunt colaborator la radioul școlii voi încerca să îmi fac imagine și acolo. Spre exemplu, am ajutat la achi-ziționarea unei boxe care va fi amplasată în curtea școlii. Pe parcursul anului școlar le promit colegilor mei că voi încerca să realizez diferite parteneriate cu alte școli naționale și internaționale. Voi sacrifica maxim 300 de lei pentru campania electorală”, a mărturisit Cristian Condruț, elev la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani. Alți liceeni nu se prezintă cu mari proiecte însă au convingerea că și în aceste condiții, colegii le vor oferi voturile de care au așa mare nevoie. Adolescenții se încred mult în flerul lor de lideri dar și în simpatia de care se bucură din partea colegilor. „Eu sunt la început în clasa a IX-a  și am acceptat să particip să prind experiență dar și să fac lucruri frumoase pentru colegii mei. M-am înscris deoarece și colegii de clasă m-au susținut și cu siguranță mă pot baza pe voturile lor. Sper să fac o figură frumoasă”, a spus Cristian Gârneață, elev în clasa a IX-a.
Cursa este la fel de aprinsă în toate unitățile de învățământ, atât din Focșani cât și din județ. În speranța că cel mai bun va câștiga, toți copiii s-au transformat, preț de câteva zile, în adevărați mesageri ai binelui și le promit colegilor tot ce este mai bun, numai să ajungă acolo unde și-au propus.
În perioada 12 – 22 octombrie vor avea loc alegerile ce se vor derula precum cele clasice. Elevii vor primi buletinul de vot, vor intra în cabina de vot și vor pune ștampila pe candidatul care a demonstrat că este convingător și merită să fie ales. Consiliul Elevilor funcționează după o structură piramidală și cuprinde : Consiliul Åžcolar al Elevilor (CSE), Consiliul Județean al Elevilor (CJE), Consiliul Regional al Elevilor (CRE) și Consiliul Național al Elevilor (CNE). Până pe 22 octombrie, se vor alege Președinții Consiliilor pe Åžcoală, printr-un sistem inovator, având la bază principii fundamental democratice.
Până  pe 15 noiembrie, în cadrul unei ședințe desfășurate la Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea, urmează să se aleagă un nou președinte al Consiliului Judetean al Elevilor dintre cei aleși reprezentanți pe școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?