Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Siguranţa elevilor, discutată de urgenţă


Inspectorul școlar general, Stan Rogoz, a discutat, ieri, cu mai marii ministerului de resort despre siguranța în școli. S-a cerut intensificarea măsurilor de siguranță în școli, având în vedere situația de la un liceu din Craiova, unde, ieri, doi elevi au fost înjunghiați de un necunoscut chiar în fața unității de învățământ, unul dintre ei decedând. „La această videoconferință ni s-a reamintit să punem un mare accent asupra siguranței în școli și reducerea violenței”, a declarat Stan Rogoz, inspector școlar general. Åžefii de la Minister le-au solicitat inspectorilor să ia în serios problema siguranței în școli, care pe zi ce trece pare să fie tot mai șubredă. Ministrul a cerut inspectorilor școlari generali să facă verificări în ceea ce privește instruirea elevilor, dar și a părinților și chiar a cadrelor didactice privind securitatea în școală. El a promis că va lua măsuri drastice acolo unde se va constata că inspectorii nu și-au luat în serios atribuțiile. Cel puțin la nivelul județului Vrancea, siguranța în școli pare să nu fie importantă. Asta în condițiile în care, în special în licee, violențele între elevi sunt la ordinea zilei. Cum niciun elev nu a ajuns de pe băncile școlii pe patul de spital, oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) preferă să tacă. Ba mai mult decât atât, deși anul școlar a debutat de aproape o lună, oficialii din ISJ nu au organizat încă ședința de instruire a directorilor de școli, așa cum s-ar impune în condiții normale. În aceste condiții, polițiștii vrânceni nu au reușit să discute cu directorii pe marginea problemelor de siguranță în școli în vreme ce, probabil, tot mai des elevii se lovesc sau se agresează verbal unii pe alții. Deși siguranța elevilor ar trebui pusă pe primul loc, la acest capitol șefii din învățământul vrâncean au rămas repetenți. Cel mai probabil, discuțiile purtate ieri cu ministrul nu vor avea efecte pe termen lung, ci efectele vor fi doar de moment.

Pază cu… elevi

Grav este că în secolul XXI, multe unități de învățământ, nu doar din mediul rural, ci și din mediul urban, sunt supravegheate doar de elevii de serviciu, în vreme ce foarte puține sunt acele unități de învățământ ce dispun de paznici. De asemenea, foarte puține sunt acele școli ce au fost dotate cu camere de supraveghere.
În Focșani o situație mai dificilă era la unitățile școlare din cartierul Sud, motiv pentru care s-a apelat la serviciile Poliției Comunitare. Polițiștii comunitari au primit misiunea de a patrula zona la începerea și la finalizarea cursurilor.
Însă agenții nu reușesc să acopere toată zona, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca un copil să fie agresat de persoane necunoscute, amenințat, șantajat în schimbul unor sume de bani sau speriat fără motiv. „De la începutul anului școlar, desfășurăm activități cu caracter preventiv împreună cu jandarmii, polițiștii comunitari, dar și cu reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Vrancea. Activitățile de prevenire se vor desfășura constant cu excepția perioadelor în care copiii sunt în vacanță”, a precizat comi-sarul șef Ionel Popescu, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?