Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Militari vrânceni în slujba afganilor


Alți 20 de militari de la Brigada 8 Artilerie Mixtă vor pleca în misiune în Afganistan. Aceștia fac parte din Echipa Operațională de Consiliere și Legătură -tip garnizoană numărul 5 (OMLT – 5 ) și vor pleca în Afganistan unde vor prelua ștafeta de la colegii din OMLT 4. Ieri, la sediul brigăzii a avut loc și ceremonia de plecare în misiune, la care au participat comandanții celor două brigăzi, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, dar și reprezentanți ai MApN.

Militarii vrânceni se pregătesc să plece într-o nouă misiune pe tărâm afgan. Zilele acestea, cei 20 de militari de la Brigada 8 Artilerie Mixtă, care fac parte din Echipa Operațională de Consiliere și Legătură -tip garnizoană numărul 5 (OMLT – 5 ) vor pleca în Afganistan unde vor prelua ștafeta de la colegii din OMLT 4. Militarii vor începe misiunea luna aceasta și o vor termina în luna mai a anului 2011.
Ieri, la sediul Brigăzii a avut loc și ceremonia de plecare în misiune la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale dar și familiile militarilor. Reprezentanții MApN au transmis și un mesaj din partea ministrului Apărării Naționale. Comandantul echipei este maiorul Ionel Hamza care a promis că mi-siunea va fi dusă la bun sfârșit fără probleme. „Am convingerea că programul de activități desfășurate atât în țară cât și în alte două state membre, respectiv Germania și Polonia, și-a atins obiectivele și în acest moment echipa OMLT este în măsură să execute misiune în teatrul de operații din Afganistan. Pe durata misiunii vom acționa pentru întărirea conceptului de parteneriat între forțele coaliției și forțele armatei afgane pentru creșterea încrederii populației locale în capacitatea operațională a armatei afgane. Aceasta trebuie să fie recunoscută ca un principal element de securitate. De asemenea, vom acționa pentru protejarea și ajutorarea populației afgane. Vom reprezenta Brigada 8 Artilerie Mixtă, Armata Română și România peste hotare. Vreau să le mulțumesc celor dragi pentru sprijinul și înțelegerea pe care ne-o oferă”, a precizat maiorul Ionel Hamza.

Sprijin pentru îndeplinirea misiunii

Vizibil emoționat, general de brigadă doctor Florinel Damian i-a asigurat pe militarii care vor pleca în misiune de tot sprijinul pentru îndeplinirea acestei misiuni. „Vă asigur de tot sprijinul Brigăzii 8 Artilerie Mixtă și vă vom ajuta să vă duceți misiunea la bun sfârșit. De asemenea, doresc să-i rog pe apropiații dumneavoastră să vă fie alături și să vă sprijine.Vă doresc drum bun și misiune ușoară”, a spus general de brigadă, doctor Florinel Damian. Unele dintre rudele militarilor, prezente la ceremonial, nu s-au putut abține să nu plângă deși unele dintre ele au mai trecut prin astfel de momente. Cei mai mulți dintre militarii care pleacă acum au mai fost și în alte misiuni.

Pregătiți pentru misiune

Cei 20 de militari care pleacă în misiune spun că sunt pregătiți de această misiune, dar și pentru momentele dificile care îi așteaptă. „Pentru mine nu este prima misiune. Am mai fost plecat în Irak. Vor fi momente dificile dar suntem pregătiți să trecem peste ele. Am executat șase luni de pregătire. Mulți dintre noi avem și experiența altor misiuni și consider că putem trece peste toate dificultățile. Diferențe între misiunile din Afganistan și Irak sunt. Este vorba de tehnici și tactici de operare ale insurgenților, dar în principiu este vorba tot de un război asimetric și noi în timpul pregătirilor am stu-diat și analizat cum acționează insurgenții, cum putem contracara și cum putem sprijini armata națională afgană și populația”, a spus căpitan Olimpiu Golea.

Medic printre colegi și afgani

Unul dintre militarii care pleacă în misiune este și medicul echipei dar nu numai. Căpitanul Gabriel Molnar veghează la sănătatea colegilor cu care pleacă în misiune dar și la sănătatea populației afgane. Aflat la cea de-a treia misiune, acesta ne-a spus că pentru mulți dintre afgani a fost primul medic pe care l-au văzut în viața lor, deși erau adulți. „Misiunile sunt dificile mai ales pentru că îi lăsăm acasă pe cei dragi. În rest suntem militari și ne-am pregătit pentru asta și vom duce la capăt cu succes și această misiune.  Sper ca niciun coleg de-al meu să nu fie rănit și să nu fiu nevoit să-i acord îngrijiri medicale. Eu trebuie să acord sprijin medical și populației locale. De fiecare dată este o experiență unică. Până acum, Dumnezeu ne-a ferit de pro-bleme deosebite și sper să fie la fel și în această misiune. Pentru foarte mulți dintre afgani am fost primul medic pe care l-au văzut în viața lor deși era vorba de adulți”, a spus căpitan medic Gabriel Molnar. La sfârșitul lunii viitoare, tot la sediul Brigăzii 8 Artilerie Mixtă va avea loc ceremonia de sosire din Afganistan a militarilor din OMLT 4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?