Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

La prima viitură, apa va distruge 500 de case


Locuințele a peste 500 de familii din Odobești sunt în pericol la orice viitură mai mare de pe râul Milcov. Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a lansat încă un semnal de alarmă către guvernanți pentru a le reaminti că, în iulie 2005, apele Milcovului au distrus complet sistemul de îndiguire al orașului Odobești. Edilul cere guvernanților să aloce bani pentru a reface măcar acele sectoare care pun în pericol viața și bunurile a sute de oameni. Din cele 60 de miliarde de lei vechi promise pentru refacerea îndiguirii nu s-a dat niciun leu și nu s-a realizat niciun metru de dig.

Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că, din 2005 și până în prezent, a mers periodic la Ministerul Mediului pentru a prezenta situația orașului care riscă să fie inundat în orice moment, dar nu a primit niciun leu pentru finanțarea lucrărilor.
„Este de notorietate situația în care se află orașul Odobești. Din momentul dezastrului care a avut loc în iulie 2005 am mers periodic la ministerul de resort și m-am întâlnit cu toți miniștrii care s-au ocupat de ape dar, până astăzi, proiectul de îndiguire a malului stâng a râului Milcov nu a intrat la finanțare și mai bine de 500 de gospodării din cartierele de sud ale orașului sunt amenințate de viiturile care vor veni în această toamnă”, a spus primarul Daniel Nicolaș. După multe intervenții și pe baza documentației întocmite de Direcția Apelor Române Siret Bacău, s-a realizat un studiu de prefezabilitate din care rezultă că sunt necesari 6 milioane de lei pentru a reface îndiguirea orașului Odobești pe o lungime de 7,5 kilometri.
„Din cele 6 milioane de lei promise pentru refacerea îndiguirii nu s-a dat niciun leu și la modul concret nu s-a realizat niciun metru de dig. Numai prin forțe proprii am reușit să amenajăm în 2008 un dig în dreptul cartierului Supuși pentru ca viitura să nu lovească direct locuințele oamenilor. Însă acest dig este provizoriu, iar pe de altă parte, orașul nu poate face investitii în albia Milcovului pentru că nu aparține orașului și nu poți face investiții pe terenul altcuiva”, a mai afirmat Daniel Nicolaș. Situația este cu atât mai critică cu cât apele Milcovului vor intra în cartierul Supuși și în cartierul Unirea, așa cum s-a întâmplat în trei reprize, în anii 2005 și 2006.

Interpelări pentru realizarea acestui proiect

Situația de la Odobești l-a determinat pe parlamentarul PSD Angel Tîlvăr ca, în anul 2007, să depună o interpelare la Senat. Social democratul îi întreba pe oficialii Ministerului Mediului ce s-a întâmplat cu proiectul de îndiguire a râului Milcov și ce se va întâmpla cu cetățenii orașului Odobești, în eventualitatea producerii unor noi inundații.
În răspunsul primit de la Ministerul Mediului se arăta că lucrările vor începe în anul 2008, lucru care nu s-a întâmplat. „În prezent, studiul de fezabilitate se află în curs de aprobare a indicatorilor tehnico economici, după care se va trece la elaborarea proiectului tehnic care va sta la baza execuției lucrărilor în anul 2008”, se arată în răspunsul pri-mit de Angel Tîlvăr.
În 2008, Angel Tîlvăr a făcut o nouă interpelare la adresa Guvernului și a Ministerului Mediului, dar tot fără ca autoritățile executive să aloce bani pentru acest proiect.

„Pregătim loturi de casă pentru eventualii sinistrați”

Primăria din Odobești vrea să rezerve locuri de casă pentru cetățenii care ar putea avea de suferit în caz că viiturile din această toamnă le vor afecta locuințele. Măsura extremă a fost decisă pentru a putea compensa ignoranța guvernanților din ultimii cinci ani vizavi de odobeșteni.
„Suntem în situația paradoxală să ne gândim la ce este mai rău. Fiind efectiv abandonați de Guvern încă din 2005, ne gândim serios să rezervăm loturi de teren pentru cetățenii care vor avea de suferit la viiturile din această toamnă. Pare o viziune pesimistă, dar nu mai credem că cele 6 mi-lioane de lei pentru realizarea îndiguirii vor veni la Odobești. Încă o dată cetățenii orașului sunt pedepsiți că au votat Partidul Social Democrat și de 5 ani guvernanții pedepsesc cetățenii orașului pentru că nu s-au lăsat cumpărați de liberali și democrați pe un kilogram de zahăr sau o găleată portocalie”, a mai spus primarul Daniel Nicolaș.

Lucrările de îndiguire a Odobeștiului ar fi trebuit să înceapă încă din 2005, iar valoarea totală a investiției este de 6 milioane de lei. Decizia de ridicare a digului a fost luată în urma inundațiilor ca-tastrofale din iulie 2005, când mai multe case au fost luate de apele Milcovului, iar o mare parte din oraș a fost inundată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?