Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sute de miliarde, pagubele din viticultură


Podgorenii vrânceni pierd zeci de milioane de lei, respectiv sute de miliarde lei vechi, în această toamnă din cauza recoltei mici și a calității strugurilor. Costurile pentru întreținerea unui hectar de vie au depășit 7 mii de lei din cauza tratamentelor fitosanitare scumpe și dese însă recolta mică nu a acoperit nici jumătate din sumă. La un calcul simplu, la strugurii pentru vin de pe cele circa 20 mii hectare cu vie din Vrancea pierderile pot ajunge la 65 milioane de leii. Cei mai afectați sunt micii podgoreni, oameni care cultivă câteva pogoane și care nu mai au ce să culeagă.
„Anul trecut am avut o recoltă de aproape 2000 de kilograme pe un sfert de hectar iar în acest an dacă scoatem câteva sute de kilograme. Toate lucrările m-au costat circa 20 milioane de lei, bani din pensie iar acum dacă obțin struguri de două milioane. Strugurii nu sunt buni de nimic, nici la țuică nu pot fi puși. Nu am primit nimic de la stat, nicio subvenție, nimic”, a afirmat Gheorghe Brîulung, din Vîrteșcoiu.
Cifrele oficiale de la Direcția Agricolă, în baza evaluărilor din podgorii, arată că producția medie din Vrancea este de circa 3.500 kilograme/hectar, adică mai puțin de jumătate față de producția unui an normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?