Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Stopaj la sursă în cazul drepturilor de autor


Ordonanța 85/2010, care se adresează persoanelor ce rea-lizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor și în baza unor convenții civile, ar putea fi modificată, iar una dintre schimbările preconizate este aceea a obligativității depunerii declarațiilor de către angajatori. Acest lucru ar duce la eliminarea cozilor și nervilor celor care, în luna august, au fost nevoiți să își depună personal declarațiile de venit pentru iulie. „Proiectul urmărește ca, pe luna august, declarațiile să fie depuse de către plătitorul de venit, pentru a nu se mai repeta tevatura din luna iulie”, susține Iozefina Iaru, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea.
Până în prezent, la nivelul județului Vrancea, 1.850 de persoane au depus astfel de decla-rații. Acestea sunt obligate la plata contribuțiilor individuale de asigurări sociale și pentru șomaj. „Conform proiectului, persoanele care realizează în mod ocazional pe lângă veniturile de natură salarială și venituri de natură profesională nu datorează contribuții sociale. Persoanele care, în mod ocazional, realizează venituri de natură profesională datorează contribuții sociale, iar cele care realizează, în mod regulat, ambele tipuri de venituri plătesc contribuții sociale pentru amândouă”, a declarat Valentina Pițigoiu, inspector superior în cadrul AJOFM. Nu a fost însă lămurit termenul „ocazional”, în proiect nefiind specificat ce înseamnă acesta.

Fără sancțiuni

Multe persoane care realizează astfel de venituri au ales să nu își depună declarațiile și, probabil, nu vor fi sancționate din acest motiv. „Deocamdată nu există instrucțiuni cu privire la cei care nu au depus declarațiile, dar din câte am înțeles ele nu vor fi amendate”, a adăugat Iozefina Iaru.
Cei care, totuși, vor să le depună, o pot face și fără a se duce la sediul AJOFM. Declarațiile pot fi trimise și în format electronic, pe vrancea@ajofm.anofm.ro, 200 de persoane alegând deja această cale. Pentru a fi valide, ele trebuie să fie scanate și semnate.
Pentru plăți, AJOFM Vrancea pune la dispoziție un cont deschis la Trezoreria Română, respectiv RO52TREZ69128210409XXXXX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?