Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Primele carduri naţionale de sănătate


Primele carduri naționale de sănătate vor fi emise începând cu 1 ia-nuarie 2011, dată de la care va fi introdus și sistemul de coplată, a informat, ieri, ministrul Sănătății, Cseke Attila. „Astăzi (miercuri – n.r.) Guvernul a aprobat o hotărâre care este un pas important în procesul de informatizare a sistemului sanitar românesc, și anume s-a încheiat cadrul legal pentru desemnarea Companiei Naționale Imprimeria Națională, în numele și pentru Casa Națională de Sănătate, pentru achiziționarea cardului național de sănătate”, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de ieri, ministrul Sănătății.

Cardurile au întârziat trei ani de zile

Ministrul Sănătății a precizat că, potrivit legislației în vigoare, acest sistem ar fi trebuit să fie implementat încă din ianuarie 2008. Potrivit mi-nistrului Sănătății, din ianuarie 2011 vor beneficia de aceste carduri în jur de 18 milioane de cetățeni. În ceea ce privește avantajele acestor carduri, Cseke Attila susține că acestea vor conține date de identificare a deținătorului, dovada contribuției la asigurările de sănătate, precum și numărul solicitărilor de servicii medicale, fapt ce reduce birocrația și crește calitatea actelor me-dicale.
„Practic, cardul va fi eliberat fiecărui asigurat. Vorbim în princi-piu de 18 milioane de cetățeni români care astăzi au calitatea de asigurat. Primele carduri vor fi la începutul lunii ianuarie 2011”, a specificat ministrul.

Cardurile vor fi trimise prin poștă

Ministrul a afirmat că eliberarea cardurilor se va face treptat și vor fi trimise fiecărui beneficiar prin intermediul Poștei Române. „Noi vom propune ca elibe-rarea să se facă în primul rând pentru salariați și pentru cei care contribuie cu o sumă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, urmând ca după închiderea acestei etape să trecem la alte categorii”, a mai spus ministrul.
În ceea ce privește costurile pe care le presupune acest proces de informatizare a sistemului sanitar, Cseke Attila a precizat că nu poate da o cifră exactă, dar că prețul de achi-ziție a unui cip, care se regăsește în fiecare card de sănătate, este de aproximativ doi euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?