Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Criză de sânge la Centrul de Transfuzie


Centrul de transfuzie sanguină Focșani se confruntă cu o lipsă semnificativă de donatori. În mod normal, ar fi nevoie de aproximativ 30 de donatori pe zi, dar mai puțin de 20 de persoane vin zilnic ca să doneze sânge.
În aceste condiții, stocurile de sânge se subțiază pe zi ce trece. „Deja stăm destul de prost în ceea ce privește stocul de sânge grupa A negativ, dar sunt probleme și cu cele de AB negativ și chiar A pozitiv”, susține Mioara Hanță, directorul Centrului de transfuzie. Singura grupă de sânge al cărei stoc nu prezintă pro-bleme este 0, din care a fost trimis și la Spitalul Fundeni din București.
Cei care donează sânge trebuie să știe că acest lucru nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile și de unică folosință. Mai mult, donarea este un lucru benefic pentru sănătate pentru că la donare se rămâne fără o cantitate de sânge, iar măduva osoasă este nevoită să producă celule noi și acest lucru este ca o întinerire a organismului.
În plus, donatorii primesc, pentru cei 450 de ml de sânge, bonuri în valoare de aproape 60 de lei și beneficiază și de un set de analize gratuite pentru care, la diferite laboratoare, ar trebui să plătească aproximativ 200 de lei.
Totodată, cei care donează beneficiază și de tichete de călătorie pentru tot județul. Probleme ar putea apărea și în ceea ce privește reactivii utilizați în analize.
După ce rezervele centrului au fost epuizate, acesta ar putea rămâne fără reactivi dacă nu vor fi primiți în această lună. 

Restricții la donare pentru „greci” și „olandezi”

Din cauza problemelor cauzate de virusul West Nile, Centrul de Transfuzie are obligația de a exclude de la donare, pentru o perioadă de 60 de zile de la revenirea în România, pe toți cei care au călătorit în Grecia, țară puternic afectată de acest virus. Nu pot dona nici persoanele care se întorc din Olanda, unde există un focar de febră Q și care prezintă simptomele acestei boli. Febra Q este o boală infecțioasă care se transmite de la animalele bolnave la om și care se caracterizează prin febră, simptome de intoxicare și tablou polimorf.
Această restricție se aplică și celor care au călătorit în Belgia, sau Germania. De altfel, pe chestionarul care trebuie completat înainte de donare s-a introdus o nouă întrebare referitoare la acest lucru.
Răspunsul afirmativ va atrage excluderea temporară de la donare pentru o perioadă de șase săptămâni. Persoanele care declară că au avut febră Q vor putea fi acceptate la donare după doi ani de la vindecarea confirmată prin teste de laborator.

Alarmă falsă de West Nile

Un donator care vroia să doneze sânge pentru o altă persoană a spus că a fost la Doaga unde a fost înțepat de țânțari. Acesta a vrut să fie verificat, cu toate că nu prezenta simptome.
După ce a trecut pe la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, acesta a fost trimis la Secția de Boli Contagioase pentru a i se recolta probe.
În urma analizelor, a fost infirmată prezența virusului West Nile și persoana respectivă a putut dona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?