Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Asistenta Florentina Cîrstea de la Maternitatea Giuleşti rămâne în arest


Asistenta Florentina Cîrstea, acuzată de ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești, rămâne în arest, după ce Tribunalul București a respins, luni, contestația acesteia, decizia fiind definitivă. Instanța Tribunalului București a respins recursul asistentei Florentina Cîrstea față de decizia Judecătoriei Sectorului 6 București de arestare preventivă a acesteia pentru 29 de zile. De asemenea, instanța a respins și cererea avocatului Florentinei Cîrstea ca, în cazul în care aceasta nu va fi eliberată, la locul de detenție să fie trimis un psiholog specializat, pentru că starea sa psihică este proastă. Discuțiile de la Tribunalul București au durat aproximativ 45 de minute, instanța anunțând sentința după alte aproximativ trei ore. La dezbatere și la pronunțarea sentinței au fost prezenți atât membri ai familiei asistentei Florentina Cîrstea, cât și colegi ai acesteia de la Maternitatea Giulești. Avocatul Florentinei Cîrstea ceruse instanței cercetarea acesteia în stare de libertate , susținând că ea nu avea cum să prevadă, în calitate de cadru medical, apariția unui incendiu sau a unui alt eveniment neașteptat. De asemenea, avocatul a susținut, în fața celor trei magistrați care au judecat cazul, că în fișa postului asistenta nu avea obli-gația de a se afla permanent în salon. Acesta a precizat că, potrivit fișei postului, asistenta avea obligația de a suprave-ghea pacienții din salonul de neonatologie, și nu de la terapie intensivă, ea nefiind nici instruită pentru a supraveghea un asemenea salon. Apărătorul a depus la dosar un ordin al ministrului Sănătății în care este prevăzut că în secțiile de terapie intensivă ar trebui să fie șase asistenți și patru infirmieri, arătând că în Maternitatea Giulești erau două asistente pe tură, dintre care una se afla în concediu. Mai mult, la ora la care a avut loc incendiul Florentina Cîrstea era deja de 11 ore în activitate, timp în care a făcut munca a șase oameni. În privința afirmației că asistenta și-ar fi schimbat declarațiile, avocatul a susținut că prima dată, în fața Poliției, a fost la o zi după incident și nu i s-a comunicat că are dreptul la un avocat sau că are dreptul să nu declare nimic. De asemenea, potrivit avocatului, asistenta Florentina Cîrstea nu poate fi acuzată că din cauza ei două martore și-au schimbat declara-țiile. Procurorul de ședință a cerut cer-cetarea asistentei Florentina Cîrstea în arest, arătând că incidentul de la Maternitatea Giulești a produs o revoltă a societății civile și o nesiguranță față de tot sistemul medical românesc.

***
Asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebelușilor în seara de 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de terapie intensivă de la Maternitatea Giulești, a fost reținută în 23 august, de către procurorii Parchetului instanței supreme, care au cerut instanței Judecătoriei Sectorului 6 București arestarea preventivă a acesteia.
În 24 august, Judecătoria Sectorului 6 a admis propunerea procurorilor și a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele Florentinei Cîrstea.
Decizia a fost contestată de Florentina Cîrstea la Tribunalul București, care luni i-a respins recursul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?