Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Vrâncenii, umiliţi şi cu banii luaţi!


Sute de persoane s-au prezentat, miercuri dimineață, încă de la 7.00, la ghișeele Casei Județene de Pensii și Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituții aflate, din fericire, în aceeași clădire din Focșani, pentru a depune declarații ca PFA sau pentru drepturile de autor și a plăti contribuțiile individuale de pensii și șomaj. Cu nervii întinși la maxim, oamenii au înjurat la propriu – mai tare sau printre dinți – sistemul idiot inventat de guvernanți spunând că, după ce că au venit să dea bani la stat, trebuie să se mai simtă și umiliți stând cu orele pe la cozi.

***

„În țara piratului Băsescu, nu ne mai miră nimic. Ne scufundăm încet și sigur. Cu siguranță, altfel ar trebui făcut și nu să găsim noi soluțiile ci cei care au declanșat toată ne-bunia asta. Ne nemulțumește toată această birocrație. N-am înțeles nimic din cum trebuie calculat și nici nu cred că o să înțeleg ceva”, a declarat Laurențiu Rotaru, de 25 de ani, persoană fizică autorizată.

***

„Nu știm să completăm aceste formulare. Nimeni nu știe cum se calculează, fiecare își dă cu părerea. Ar trebui să ne oprească anual, ca și impozitul sau cel puțin trimestrial”, spune Mirela Mihai, de 26 de ani, din Focșani, persoană fizică autorizată. 

***

„Nu ne place deloc ceea ce se întâmplă. Stăm ore întregi la coadă și apoi luna viitoare o luăm de la capăt. Cei care vin cu datele pe dischetă au prioritate și noi stăm ca proștii și așteptăm. E o căldură de mori, la ghișee se mișcă destul de încet și noi nu putem face decât să ne supunem. E bătaie de joc. Mulți dintre noi nu înțelegem nimic și nimeni nu ne lămurește. Astăzi am venit aici dar nimeni nu ne explică dacă trebuie depusă declarație și la sănătate. Am fost acolo și nu știau nimic”, ne-a spus Marina.
 
***

Cu toate că Mihai Åžeitan, ministrul Muncii, a avut ieri orbul găinilor, declarînd public că el nu vede nicio coadă pe la ghișeele din toată țara și nicio problemă, s-a decis totuși să anunțe prelungirea termenului până la care pot fi depuse declarațiile ca PFA sau pentru drepturi de autor, precum și până la care poate fi făcută plata contribuțiilor aferente. „Nu se va plăti niciun fel de penalizare pentru faptul că nu s-a plătit azi (n.r. ieri). Toată această săptămână se vor putea depune aceste declarații”, a precizat, într-o conferință de presă, Mihai Åžeitan. 
Totodată, potrivit unui comunicat de presă trimis redacției noastre de conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, formularul declarației pentru depunerea contribuției la bugetul asi-gurărilor de șomaj poate fi accesat pe site-ul AJOFM (www.vrancea.anofm.ro), sau poate fi găsit la sediul agenției. „După completarea de către persoanele fizice a datelor personale, acestea vor trebui să precizeze venitul net realizat, astfel încât să poată fi stabilită baza de calcul a contribuției la bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile în care cota contribuției individuale la bugetul asigurărilor pentru șomaj, potrivit prevederilor legale, este de 0,5%, iar baza de calcul a contribuției se determină prin însumarea veniturilor nete rea-lizate, dar nu mai mult decât echivalentul a de 5 ori valoarea salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor pentru șomaj și care, pentru anul 2010 a fost de 1.836 lei”, a declarat Iozefina Iaru, directorul executiv al AJOFM Vrancea. Contribuția individuală la bugetul asigurărilor pentru șomaj, datorată în baza Declarației avute în vedere se poate achita fie direct la sediul Agenției Locale de Ocuparea Forței de Muncă Focșani, fie în contul RO52TREZ69128210409XXXXX, deschis la Trezoreria Focșani pe seama Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, cod fiscal 11360870.De asemenea, declarația pentru depunerea contribuției la CAS inclusiv plata aferentă se poate face direct la sediul Casei Județene de Pensii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?