Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Asistenta Florentina Cârstea – reţinută pentru 24 de ore


Asistenta Florentina Cârstea de la Maternitatea Giulești a fost reținută luni seară, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzată de ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă, urmând ca ea să fie prezentată instanței cu pro-punere de arestare preventivă. ‘’Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieșit faptul că învinuita, angajată a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie ‘Prof. dr. Panait Sârbu’ nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu stabilite în fișa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanență nou-născuții aflați în salonul de ‘terapie intensivă’. Prin faptul că a părăsit în mod nejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului și luarea măsurilor de evacuare a nou-născuților. Consecința încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuți și la vătămarea altor șase’’, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Procurorul Marius Iacob, șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General, a declarat, luni, că, în funcție de probe, este posibil să se înceapă urmărirea penală și împotriva altor persoane fizice sau juridice.

Asistenta a lipsit 12 minute

Marius Iacob a mai spus că în anchetă au fost depuse trei rapoarte, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de la ITM București și de la Institutul de Tehnologii Avansate din cadrul SRI. Astfel, raportul de la ISU a stabilit că împrejurarea probabilă determinantă de producere a incendiului a fost existența unor conductori electrici improvizați în salonul de la te-rapie intensivă. Raportul de la ITM București a concluzionat că în salonul unde se aflau cei 11 bebeluși flacăra a cuprins 10% din încăpere și s-a dezvoltat în două faze. În prima fază, focul s-a dezvoltat într-un mediu atmosferic normal, iar în a doua fază incendiul s-a propagat într-un mediu îmbogățit cu oxigen din două surse: instalația cu oxigen sub presiune și instalația de aer comprimat. Cel de-al treilea raport de la Institutul de Tehnologii Avansate a reliefat că asistenta Florentina Cârstea a lipsit din salon 12 minute, între orele 18.24-18.36, perioadă în care focul a izbucnit și s-a propagat cu repeziciune. Procurorul a mai declarat că în cele 12 minute asistenta s-a aflat în alte saloane, deși ea trebuia să supravegheze numai salonul de la terapie intensivă.
Marius Iacob a mai spus că existau mai multe cartele magnetice de acces la terapie intensivă, însă nu își poate explica de ce celelalte cadre medicale nu au intervenit la timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?