Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Sinagogă transformată în muzeu


Sinagoga din orașul Odobești ar putea deveni, în viitorul apropiat, muzeu. Asta teoretic, pentru că deocamdată nu sunt bani suficienți pentru a termina lucrările de reabilitare a clădirii. Îmbrățișat de schele, lăcașul de cult evreiesc își așteaptă noua destinație, numai că lipsa fondurilor întârzie mult lucrările la ceea ce ar trebui să fie un punct de interes turistic important pentru orașul  viilor domnești. „Eu am început să fac lucrările la sinagogă, dar nu mai pot continua din cauza lipsei ba-nilor. Sperăm să obținem ceva în urma unui parteneriat încheiat între Comunitatea Evreiască Focșani și Centrul de Voluntariat Vrancea. Aceștia vor să înființeze în Focșani «Centrul pentru studii ebraice și Kabbalah». Ei mi-au promis că mă ajută să fac un proiect pentru sinagogă. Eu aș avea de unde să obțin finanțare, dar nu am proiectul, iar ăsta costă bani. Am vorbit cu cineva din Elveția, pot să trimit proiectul acolo, dar trebuie să fie un proiect solid, iar dacă voluntarii au specialiști și mă pot ajuta, m-aș bucura”, susține Mircea Rond, președintele Comunității Evreiești din Focșani.
Lucrările de reabilitare a clădirii au început timid, dar, din lipsa banilor, acestea au fost sistate încă din luna ianuarie, în așteptarea unor noi fonduri. S-a lucrat la fațadă, dar până la terminarea lucrărilor mai este drum lung. „Până acum am lucrat la fațadă, iar când am început să o decopertăm, a căzut un perete și a trebuit să iau materiale să-l refac. Stau din ianuarie cu schelele acolo pentru că nu pot să fac nimic. La Râmnicu Sărat s-a putut, acolo am făcut muzeu, am aranjat, cu toate că acolo nu sunt familii de evrei. Am putut să fac pentru că au venit banii, dar totul cu proiect. Sperăm să terminăm lucrările și la sinagoga din Odobești, unde se va face un muzeu și se vor ține lecții despre minorități. Slujbe nu vor mai avea loc, pentru că în oraș mai sunt doar două familii de religie iudaică”, a adăugat Mircea Rond.
Odată terminate lucrările, fosta sinagogă va avea rolul de a atrage în Odobești mulți turiști, pasionați de istoria locală și de etnia care, cu ani buni înainte, reprezenta una dintre principalele forțe ale acestui oraș încărcat de istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?