Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Amenzi pentru proprietarii care nu renovează casele degradate


Proprietarii imobilelor degradate vor fi obligați să finanțeze lucrări exterioare, precum reparații, tencuieli și zugrăveli, și vor fi scutiți temporar de impozit pe clădire dacă execută lucrarea în regie proprie, în caz contrar fiind sancționați cu amendă până la 10.000 lei sau chiar cu închisoare. Lucrările trebuie derulate din propria inițiativă a proprietarului, persoane fizice sau juridice, sau la simpla cerere a autorităților locale.
Obligația acestor lucrări nu va fi însă valabilă pentru construcții expertizate tehnic și încadrate în Clasa I de risc seismic și pentru blocuri reabilitate termic sau înscrise în programele locale pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică, conform unui proiect de ordonanță obținut de Mediafax.
Lucrările de intervenție pentru „reabilitarea structural-arhitecturală exterioară a construcției” vor consta în reparații la zidării, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea învelitorii/terasei, inclusiv refacerea/repararea trotuarelor de protecție aferente construcției, demontarea/remontarea instalațiilor și echipamentelor montate pe fațade/terase.
Termenul pentru executarea lucrărilor de intervenție va fi de șase luni de la data primirii de către proprietar a unei notificări din partea autorității locale și poate fi extins doar cu cel mult două luni și numai cu acordul primarului, emis în baza concluziilor unei note tehnice de constatare, în funcție de natura și amploarea lucrărilor.
Proprietarii notificați vor fi obligați să permită realizarea lucrărilor și verificarea executării corecte a acestora prin diriginți de șantier sau firme de consultanță specializate, pe tot parcursul lucrărilor.
Proiectarea și executarea lucrărilor de intervenție trebuie asigurate, pe cheltuială proprie, de către proprietarii construcțiilor. Prin excepție, autoritățile locale vor putea acoperi costurile, parțial sau integral, prin bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, dar numai pentru persoanele care nu pot finanța lucrarea și dovedesc că au venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net lunar pe economie.
Dacă un proprietar notificat refuză executarea lucrărilor și nu permite accesul la clădire, primarul va promova o hotărâre de consiliu local prin care lucrările vor fi inițiate cu recuperarea ulterioară a banilor de la proprietari, prin somație, până la data recepției finale a lucrărilor, pe baza autorizării primite de la instanța judecătorească, prin ordonanță președințială.
Somația va constitui titlu executoriu și va fi comunicată, în cazul în care suma nu poate fi recuperată prin plată voluntară sau deducere, organelor teritoriale subordonate Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care vor iniția procedura de executare silită pentru recuperarea sumelor plătite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?