Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Tinerii au mania vitezei


În urma unui sondaj de opinie realizat pe un eșantion de 1.119 șoferi activi,  polițiștii au ajuns la concluzia că tinerii între 18-25 ani, sunt cei care obișnuiesc să depășească frecvent viteza legală în afara localităților și pe autostradă. Poliția Română, prin Institutul de Prevenire și Psihosociologie și Direcția Rutieră, în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Åžtiințele Educației din cadrul Universității București și Colegiul Psihologilor din România, a realizat un sondaj de opinie la nivel național asupra atitudinilor sociale privind riscul în trafic. Cercetarea a fost ini-țiată la solicitarea reprezentanților Direcției Rutiere care, în calitate de principali beneficiari ai acestui studiu, au dorit să cunoască, într-o manieră științifică și extinsă, caracteristicile conduitei în trafic a șoferilor din România, astfel încât atât acti-vitățile de educație rutieră cât și cele de supraveghere și control al traficului derulate de Poliția Rutieră să fie orientate către categoriile de conducători auto cele mai predispuse la adoptarea unor comportamente riscante. „Obiectivele cercetării au constat în identificarea aspectelor legate de nivelul de siguranță în trafic perceput de șoferi,  atitudinile conducătorilor auto față de viteză, consum de alcool, utilizarea centurii de siguranță și manifestări agresive în trafic,  măsura în care sunt respectate regulile de circulație de către șoferi; factorii care li-mitează încălcarea re-gulilor de circulație, precum și opiniile șoferilor cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru îmbunătățirea traficului”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.119 conducători auto activi. În urma chestionarelor s-a constat că cei mai mulți dintre șoferi admit că depășirea vitezei legale crește semnificativ riscul de accident. Totuși, jumătate dintre conducătorii auto apreciază că depășirea vitezei legale cu 10 – 20 km/oră este un fapt generalizat, semn că depășirea vitezei legale nu este riscantă dacă ești șofer bun.

Limita de viteză depășită mai ales de mașinile cu mulți cai putere

Cei care dețin autoturisme cu capacitate cilindrică mare admit în mai mare măsură că încalcă frecvent limita legală de viteză. Tinerii între 18-25 ani, cei ce dețin permis de 6 – 10 ani, cât și cei care conduc autovehiculele de serviciu fără a avea atestat sunt, mai degrabă, cei care obișnuiesc să depășească frecvent viteza legală în afara localităților și pe autostradă. În ceea ce privește consumul de alcool, majoritatea șoferilor admit că acesta diminuează capacitatea de a conduce și totuși unul din patru șoferi respondenți a condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice. Pe site-ul IGPR se mai arată că „cerința de a purta centura de siguranță este respectată, într-o mare măsură, în afara localității și pe autostradă și într-o mai mică măsură în localitate. Operează astfel o relaționare între nivelul de risc perceput pe o categorie de drum și utilitatea centurii. Același mecanism funcționează și față de copiii pe care îi transportă în autovehicul: dacă șoferul apreciază că riscul este minim pe o categorie de drum, tendința este să nu asigure pasagerii minori”.
Principalele categorii de risc identificate în urma realizării sondajului de opinie le reprezintă tinerii între 18 – 25 ani, șoferii care conduc mașinile de serviciu fără a fi necesar un atestat și șoferii care au fost implicați în accidente rutiere în ultimii 3 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?