Ingrediente:
3-4 vinete tinere
1 ceapă
60 ml ulei
2 linguri ulei pentru călit
zeamă de la 1/2 lămâie (2 linguri oțet)
sare
Mod de preparare:
Se curăță vinetele de coajă și se taie cubulețe nu prea mărunte. Se stropesc cu zeamă de lămâie (ca să nu se înnegrească) și se pudrează cu o linguriță de sare. După 10-15 minute se storc bine de zeamă și se pun la călit în ulei 4-5 minute, apoi se adaugă aproximativ 100 ml apă și se lasă la fiert la foc mic, cu capac, până scade complet apa și se înmoaie bine. În continuare se procedează ca la o salată vinete coapte pe aragaz sau în cuptor. Adăugați uleiul și ceapă tocate mărunt sau le mixați într-un blender. Sunt delicioase, foarte albe, nu au deloc miros de afumat și nu murdăriți aragazul sau cuptorul. Le puteți garnisi cu măsline, roșii mici, verdeață, felii de lămâie, etc.
Poftă bună.