Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Primele licitaţii în proiectul Vranceaqua


Compania de Utilități Publice SA Focșani a scos la licitație pachetul de lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiu și localitățile Golești și Cîmpineanca, cu o valoare estimată de 66,8 milioane lei, fără TVA, și cofinanțate cu fonduri europene. Acest pachet este parte integrantă a proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”,  cu o valoare totală de de 107 milioane euro. Cunoscut sub numele de Vranceaqua, este cel mai mare proiect de acest gen din România finanțat prin Programul Operațional Regional al Uniunii Europene.

Directorul Companiei de Utilități Publice SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, a declarat că, în conformitate cu graficul stabilit de Uniunea Europeană, au fost scoase la licitație pachetele de lucrări pe localități. El a precizat că în acest moment au fost scoase la licitație pachetele de lucrări pentru localitățile Focșani, Golești și Cîmpineanca. „Compania de Utilități Publice SA Focșani a scos la licitație pachetul de lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din oraș, cu o valoare estimată de 66,8 mi-lioane lei, fără TVA, și cofinanțate cu fonduri europene. Acest pachet este parte integrantă a proiectului «Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea»”,  cu o valoare totală de de 107 milioane euro”, a precizat Gheorghe Vasilescu.
Termenul de finalizare a lucrărilor pentru municipiul Focșani este de 40 de luni de la data atribuirii contractului, împărțit în loturi. Lucrările vor fi finanțate cu fonduri europene și naționale, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, iar plata se va face în lei.
Firmele interesate trebuie să fi înregistrat în medie, pe ultimii trei ani, o cifră de afaceri de minim 7,8 milioane euro (pentru lotul 1), 9,2 milioane euro (lotul 2), 5,7 miloane euro (lotul 3) și 8,6 milioane euro (lotul 4), echivalent în lei.
Totodată, media profitului ofertanților pe ultimii trei ani financiari trebuie să fie pozitivă. Lucrările vor fi atribuite prin licitație deschisă, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare fiind 31 august.
Directorul CUP SA, Gheorghe Vasilescu a precizat că au fost scoase la licitație și pachetele de lucrări pentru localitățile Golești și Cîmpineanca.
Proiectele vizează lucrări de extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în comuna Golești, cu o valoare estimată de 17,49 milioane lei, respectiv de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din comuna Cîmpineanca, evaluate la 16,06 milioane lei, fără TVA. Lucrările pentru cele două proiecte vor dura 32 de luni de la data atribuirii, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 31 august. Ambele contracte vor fi atribuite prin licitații deschise și cofinanțate din fonduri europene și naționale.

Vranceaqua, proiect inițiat de Marian Oprișan

Reamintim că proiectul Vranceaqua a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. La sfârșitul lunii martie, Marian Oprișan a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Extinderea și reabi-litarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”. Este cel mai mare proiect de acest gen din România, cu o valoare totală de 107 milioane euro fără TVA, din care 82,8 milioane euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Beneficiari ai proiectului Vranceaqua vor fi aproximativ 160 de mii de vrînceni. Comisia Europeană a aprobat, decizia de finanțare pentru Proiectul privind Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Vranceaqua”. Valoarea acestui proiect este de 107 milioane de euro, iar lucrările vor fi executate în perioada 2010-2013. Proiectul a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul este destinat orașelor Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, dar și comunelor Golești, Cîmpineanca și Homocea și prevede reabi-litarea puțurilor de apă, a sta-țiilor de tratare a apei potabile, a conductelor de aducțiune, extinderea sistemului de distribuție a apei, extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare din aceste localități, dar și realizarea a cinci noi stații de epurare. Județul Vrancea este singurul din România care a reușit să obțină finanțări europene atît pe componenta de management integrat al deșeurilor cît și pe cea de apa/apa uzată, în valoare totală de 6.109 miliarde lei vechi. În prezent, Consiliul Județean este administrația județeană cu cele mai multe proiecte finanțate prin fonduri europene, pînă acum fiind în derulare proiecte de aproximativ 260 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?