Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Suplimentele salariale bagă în ceaţă juriştii Prefecturii


Prefectura evită să acționeze în judecată consiliile locale din Jariștea și Gologanu pentru aprobarea suplimentelor salariale acordate funcționarilor primăriilor. Deoarece nu au găsit temeiul legal pentru acțiunile din instanță, juriștii Prefecturii nu au transmis nici avizele referitoare la două hotărâri similare aprobate de consilierii locali din Milcovul și Urechești.

Juriștii Prefecturii amână de o lună de zile transmiterea unui punct de vedere față de introducerea suplimentelor salariale pentru funcționarii din primăriile Milcovul și Urechești. Întârzierea este cauzată de problemele referitoare la legalitatea hotărârilor similare de la Jariștea și Gologanu. „Până acum am primit avizele de legalitatea la toate celelalte hotărâri aprobate în ședință, doar la acest punct nu ni s-a spus nimic. Nu au spus nici că e legal, nici că este ilegal. Așteptăm să vedem ce răspuns ne vor da pentru a ști cum procedăm”, a afirmat primarul Chirilă.
Deși a afirmat în presa locală că hotărârile consiliilor locale din Jariștea și Gologanu vor fi contestate în instanța de contencios administrativ, conducerea Prefecturii pare să nu fi găsit articolul de lege care să permită acest lucru, cu atât mai mult cu cât Curtea de Conturi nu a considerat ilegale aceste suplimente sala-riale. În două adrese transmise Prefecturii, reprezentanții Curții de Conturi, Camera de Conturi Vrancea, au precizat doar care sunt condițiile legale în care pot fi acordate aceste suplimente salariale care, potrivit legii, nu sunt considerate drepturi salariale.
Hotărârile luate de consiliile locale se prevalează de legea 330 din 2009 unde se arată că, doar din fonduri proprii, primarii pot stabili suplimente salariale pentru funcționarii care au atribuții suplimentare. Cu alte cuvinte, dacă un funcționar primește mai multe atribuții prin fișa postului și trebuie să facă munca a doi oameni, atunci nu i se majorează salariul ci primește doar acest supliment salarial. Artificiul permite recompensarea funcționarilor în această perioadă în care instituțiile publice nu au voie să facă angajări.

Inițial, prefectura a considerat legale suplimentele salariale

Hotărârile consiliilor locale au fost considerate, inițial, legale de către Prefectura Vrancea. Ulterior, după ce premierul Emil Boc a cerut tăierea suplimentelor, prefectul Ion Oprea a trimis adresa nr. 8665/2010 la Curtea de Conturi prin care cere un punct de vedere la această situație. În răspunsul trimis de Curtea de Conturi se arată că potrivit prevederilor art. 11, anexa III- Reglementări specifice funcționa-rilor publici”, secțiunea a 3-a „Sporuri”, din Legea 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri pu-blice, la propunerea președintelui Consiliului Județean sau a primarului, prin hotărârea Consiliului Județean sau local, pentru funcțiile publice pot fi stabilite suplimente salariale. locale. „Aceste suplimente nu sunt drepturi câștigate și se acordă în limita fondurilor disponibile în bugetul local, numai dacă veniturile proprii ale bugetului local respectiv, în trimestrul sau anul anterior sunt mai mari sau egale cu cheltuielile de personal pentru autoritățile executive și deliberative și pentru aparatul de specialitate al primarului, respectiv al Consiliului Județean. (……) Suma sporurilor acordate cumulat pe total ordonator principal de cre-dite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază”, se arată în răspunsul dat de Curtea de Conturi Prefecturii Vrancea.

Suplimentele nu sunt drepturi salariale

Primarii au explicat că acordarea acestor stimulente este necesară deoarece salariul mediu al funcționarilor ajunge la aproximativ 700 lei lunar. Primarii din Gologanu și Jariștea au explicat că au fost nevoiți să găsească soluții pentru funcționarea administrațiilor locale, altfel rămâneau fără salariați. Primarul Dumitru Robu a arătat că au fost prevăzute atribuții suplimentare pentru persoanele care le primesc. „Aceste suplimente nu sunt drepturi sala-riale. Nu am încălcat nicio lege atunci când s-a decis acordarea lor”, a afirmat primarul Dumitru Robu din Gologanu.
Primarul din Jariștea, Cătălin Toma, a precizat că aceste suplimente nu sunt drepturi salariale. „Din doi funcționari, am rămas doar cu un singur contabil. Este debutant și are un salariu mic, puțin mai mare de 700 lei, adică foarte puțin pentru că a preluat atribuțiile pe care le aveau doi funcționari”, a precizat primarul din Jariștea, Cătălin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?