Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

„Este o tradiţie. Ar fi păcat să nu se organizeze în acest an“


În fiecare an, în perioada 2-4 iulie, focșănenii își sărbătoresc orașul. Anul acesta se împlinesc 148 de ani de la unirea celor două orașe surori: Focșanii Moldovei și Focșanii Munteni. A devenit deja o tradiție ca acest eveniment să fie marcat de autoritățile publice județene și locale. De ce s-ar face o excepție în acest an? Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, și primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, i-au întrebat pe focșăneni, prin intermediul reporterilor cotidianului „Monitorul de Vrancea”, dacă doresc organizarea de evenimente cultural artistice de „Zilele Municipiului Focșani”. Răspunsurile majoritare sunt „pentru” organizarea acestor manifestări, pentru că oamenii vor să se destindă, să uite de necazuri.

Vasile Ochean, 64 ani, pensionar

„Ar fi bine să se facă și anul acesta, că și așa suntem amărâți cu ce se întâmplă și măcar de atât să ne mai bucurăm și noi. Mai iese lumea, se mai rela-xează. Chiar dacă primăria alocă bani pentru asta, eu cred că măcar o parte din sumă se câștigă din chirii de la cei cu tarabele. Este adevărat că este criză, dar și așa nu mai primim nimic. Åži dacă se face și dacă nu se face TVA-ul tot a crescut la 25%. Din punctul meu de vedere, nu ar fi rău dacă s-ar face și în acest an, mai ales că pentru județul nostru Zilele Municipiului Focșani și Festivalul Berii sunt o tradiție”.

Ionuț Åžtefan, 17 ani

„Este bine să se organizeze, pe mine nu m-ar deranja acest lucru. Ar fi o metodă de distracție pentru cei din Focșani. Nu doresc muzică populară, fiind tânăr vreau formații ce cântă muzica vârstei noastre”.

Roxana Bâzgan, 22 ani, vânzător șef de magazin

„Să se organizeze indiferent de situație, lumea mai are nevoie și de distracție. Dorim și în acest an să participăm la concerte, dar și să achiziționăm diferite lucruri de la meșterii populari care vor veni. Aș prefera în Crâng să se organizeze, așa cum a fost petrecerea de 1 Mai”.

Alexandra Curte, 17 ani

„Ar fi un mod de distracție, dar dacă nu s-ar face cheltuieli prea mari. În anii precedenți am fost și mi-a plăcut. Era bine și în centru, aici, în Piața Unirii, dar nu aș dori să se organizeze în zona Sud a orașului”.

Andreea Constandache, 26 de ani, șomeră

„Eu vreau să se organizeze și în acest an pentru că vreau să mă duc. Am fost de fiecare dată și vreau să ies și în acest an. Măcar de atâta să mai avem parte și noi că în rest este destul de greu. Cu banii alocați pentru festival nu se face vară și nu cred că așa iese țara din criză”.

Rasilia Gherghina, 59 ani, pensionară

„Anul acesta nu sunt de acord să se mai organizeze Zilele Municipiului Focșani și Festivalul Berii. Oamenii sunt supărați că li s-a tăiat din salarii, din pensii și nu mai au chef de așa ceva. Nu este un moment potrivit pentru paranghelii, când oamenii nu au ce mânca. Anii trecuți era bine, mergeam, ne relaxam și erau binevenite aceste manifestări, acum suntem prea amărâți ca să mai avem chef de așa ceva. Anul acesta să nu se mai facă și la anul mai vedem”.

Iulia Buloi, 16 ani, elevă

„Eu sper să se organizeze și în acest an pentru că vreau să merg. În fiecare an am mers la concertele organizate de Festivalul Viei și Vinului și de Festivalul Berii și Zilele Municipiului Focșani și sper să am unde să merg și în acest an. Este adevărat că ne confruntăm cu o perioadă de criză, dar cred că nu vom scăpa de probleme dacă nu se mai alocă bani pentru festival”.

Mioara Åžagău, 19 ani, elevă

„Din punctul meu de vedere banii ar trebui investiți în spitale, în școli, nu în festivaluri. Am mers până acum, dar anul acesta nu cred că ar mai trebui să se organizeze. Eu sunt de părere că ar fi bine să se facă o pauză și mai vedem în anii care vin ce se va mai întâmpla. Este criză și toată lumea se gândește cum va supraviețui. Nu cred că oamenii mai au acum chef de petreceri, mici sau alte lucruri care se găsesc pe acolo”.

Gheorghe Ichim, 82 de ani, pensionar

„Am auzit că se dorește organizarea «Festivalului Zilelor Focșaniului» și sunt de acord cu treaba asta. Indiferent de situație ar trebui să se organizeze, criza oricum va merge mai departe, dar tradiția trebuie să se mențină și să se organizeze acest festival. Scoatem banii de la ciorap și mergem să consumăm un mic, o bere”.

Roxana Popescu, 62 ani, pensionară

„Eu cred că nu este momentul acum să se aloce bani pentru astfel de manifestări. Era bine când se organiza, dar acum ar trebui să se facă o pauză până când situația se va mai remedia. Trăim vremuri grele și nu ne mai arde de petreceri, mici sau bere. Sunt de părere că anul acesta nu ar trebui să se mai facă, poate la anul”.

Dorin Vrabie, 39 ani, administrator

„Să se facă festivalul și în acest an. Să se aloce bani și pentru asta, pentru că oricum se alocă pentru orice și nu văd de ce nu ar fi pentru Zilele Focșaniului. Este criză, dar acolo se mai duc și oameni care vând ceva și tot așa, și este vorba și de profit. Dacă nu se mai fac astfel de evenimente, comercianții unde să-și mai vândă marfa? Nu sunt un mare fan, dar când puteam mergeam și dacă sunt bani pentru așa ceva, atunci nu am nimic împotrivă”.

Măriuța Clincescu, 64 ani, pensionară

„Eu cred că festivalul ar trebui să se organizeze și în acest an. Trăim vremuri grele și măcar așa ne mai destindem și noi și mai uităm de greutăți. Am mers de fiecare dată și dacă se organizează și în acest an cred că voi merge. Pentru toate sunt bani, numai pentru asta nu. Așa mai uităm și noi de greutăți”.

Adriana, 54  ani, pensionară

„Da și nu. Nu pentru că este o perioadă de criză și sunt alte probleme care ar trebui rezolvate și da pentru că așa poate ar mai avea lumea unde să iasă să se mai destindă. În perioada asta lumea este foarte amărâtă și parcă nu mai ai chef de nimic și nu-ți mai vine să mai faci nimic. Banii care s-ar aloca pentru acest festival ar putea fi folosiți în alte scopuri. E greu de spus cum ar fi mai bine și ce ar trebui să se facă”.

Georgeta Vioreanu, secretar la Teatrul Municipal Focșani

„Este bine să se organizeze «Zilele municipiului Focșani». În acest fel își aduc oamenii aminte când a fost declarat Focșaniul municipiu. Åžtiu că s-au alocat foarte puțini bani pentru acest lucru. Probabil va fi pe scenă ansamblul «Ţara Vrancei» și concursuri de dansuri pentru copii. Åži la Teatru vom organiza un memorial al scriitorilor vrânceni”.

Toader Cernat, 71 ani, pensionar

„De ce să nu se organizeze? Este foarte bine să se organizeze acest festival. Am mers mereu la asemenea activități și sunt un mod de relaxare pentru oameni. Ar trebui să se organizeze. Înainte mergeam cu soția, cu nepoții. În fiecare an   s-a organizat și criza economică nu trebuie să împiedice organizarea festivalului”.

Stănică Sandu, 18 ani

„Sunt de acord să se organizeze acest festival. De obicei merg și vizitez, iar dacă avem bani mai și achiziționăm diferite produse de la standuri. Pentru spectacol voi merge împreună cu prietenii”.

Gabriela Gheorghiu, 61 ani

„Dacă are de câștigat municipiul, iar lumea dorește să se mai distreze un pic, să se organizeze. Câteva zile sunt bune, să mai uite lumea de probleme. Era frumos când se organiza în Piața Unirii, la Gară este cam departe și nu-mi prea place. Aș fi dorit să se termine odată cu lucrările din Piața Unirii pentru că s-a început ceva și este urât să rămână neterminat”.

Denisa Olaru, 18 ani

„Ar trebui să se organizeze, astfel se mai distrează și oamenii. O să merg să vizitez, să ascult muzică „.

Mihai Sumănariu, 62 ani

„Este o tradiție și am mers la festival cam an de an. Ar fi păcat să nu se organizeze în acest an. Eu îi mulțumesc domnului Oprișan pentru că este om de treabă, bravo lui și PSD-ului!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?