Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Parlamentul discută legile sărăciei


Senatul și Camera Deputaților vor lua în discuție, în această dimineață, în ședință comună, cele două legi cu măsuri de austeritate care conțin prevederi declarate neconstituționale, pentru a le pune de acord cu Legea fundamentală, potrivit anunțului făcut, ieri, de președintele Senatului, Mircea Geoană. El a menționat că această decizie a fost luată în ședința Birourilor permanente reunite.
Conducerile celor două Camere au mai decis ca legea privind măsurile de austeritate în domeniul bugetar și legea privind reducerea pensiilor să fie dezbătute luni după-amiază de Comisiile juridice reunite, care să prezinte un raport plenului Parlamentului.
Mircea Geoană a arătat că este vorba despre o procedură regulamentară și constituțională care a fost aplicată dincolo de poziția politică a unui grup parlamentar sau altul față de această problemă.
„Din punct de vedere al impactului asupra pensionarilor, în condițiile în care mâine (marți – n.r.) vom avea un vot majoritar în plenul reunit, înseamnă că cele două legi vor fi modificate conform deciziei Curții Constituționale, pe care am primit-o astăzi în integralitatea sa. Practic, cele două legi vor putea fi modificate urmând a fi promulgate și să intre în vigoare”, a spus el.
Întrebat dacă cele două legi ar putea fi promulgate marți, Mircea Geoană a răspuns că promulgarea va trebui să țină cont de traseul dintre decizia ceva fi semnată de președinții celor două Camere, după o eventuală decizie a Parlamentului, până la președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.
Chestionat despre propunerea PSD ca proiectele de act normativ să fie discutate pe rând în Camera Deputaților și în Senat, Geoană a răspuns că a fost vorba despre discuții pe care fiecare partid parlamentar le-a avut în propriile foruri de conducere.
„Din punctul nostru de vedere, faptul că pensionarii nu vor fi obligați să suporte lipsa de profesionalism și de viziune a actualului guvern este un lucru bun și dorim să operăm cât mai rapid această modificare, pentru că este o modificare care vine în folosul a șase milioane dintre concetățnii noștri, care sunt cei mai vulnerabili din întreaga societate”, a adăugat președintele Senatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?