Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Pe sectorul Focșani – Buzău din Autostrada A7 se va putea circula până la finele anului!

Ministrul PSD al Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a efectuat ieri o vizită în Vrancea, unde a verificat pe teren stadiul lucrărilor la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada A7, tronsonul 3 Buzău – Focșani (loturile 1, 2, 3 și 4). Acesta a mers pe șantier împreună cu prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, directorul CNAIR, Cristian Pistol, directorul Regional al DRDP Buzău, Sorin Robu, europarlamentarul Dragoș Benea, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, primarul comunei Slobozia Ciorăști, Elena Gîrneață și primarul comunei Milcovul, Mihai Neață.

Ministrul Grindeanu a văzut tot traseul autostrăzii dintre localitățile Ploiești și Focșani, însă a ținut să meargă și în zona Petrești, unde constructorul executa lucrări de asfaltare. Până în prezent, pe sectorul Râmnicu Sărat – Focșani sunt asfaltați peste 6 kilometri de autostradă, dar și o parte din bretelele de descărcare din nodul Focșani Nord. „Am văzut cele patru tronsoane, de la Buzău la Focșani, ca și concluzie pe cele patru tronsoane, de la Focșani la Buzău, putem spune că rămânem în termenii contractuali și vor fi date în folosință până la finele acestui an, chiar dacă două loturi au termen anul 2025.

Și asta deoarece avem un constructor care de fiecare dată reușește să devanseze toate aceste termene asumate. Mai mult decât atât, am convenit împreună cu constructorii să facem următorul lucru: în momentul în care se termină câte un tronson, de la o descărcare la alta, să poată fi dat în circulație. Dacă se mai rezolvă câteva chestiuni birocratice, pe finalul acestei veri, tot lotul acesta 4, cocoașa asta de la Focșani, va fi dată în circulație”, a precizat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a afirmat că finalizarea acestui lot al A7 este deosebit de importantă pentru municipiul Focşani, deoarece va prelua cea mai mare parte a traficului din oraş. „Ştiu că e foarte important acest lot patru, care ajută foarte mult Focşaniul, şi domnul primar mi-a spus acest lucru. E şi cel mai înaintat. Dacă se mai rezolvă câteva chestiuni, să zicem aşa birocratice pe care ni le-au spus colegii din CNAIR, putem pe finalul acestei veri să spunem că tot lotul acesta patru, cocoaşa asta de la Focşani, va fi dată în circulaţie şi ştiu că va fi de folos pentru întreaga circulaţie din zonă”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Și prefectul Nicușor Halici este convins că până la finele anului vom putea circula pe sectorul de autostradă Focșani – Buzău. „La un an de zile de la începerea lucrărilor, constructorul a ajuns la stadiul de asfalt pe multe tronsoane de pe lotul A7 Focșani. Avem șanse mari ca la sfârșitul verii să circulăm pe autostradă pe lotul cunoscut drept Cocoașa de la Focșani. Un alt aspect important este că acest tronson de autostradă va prelua traficul de pe centura Focșani! Spor la muncă! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus prefectul Nicușor Halici.

 

Sectorul de autostradă Focșani – Buzău, realizat între 26 și 29%

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a discutat cu ministrul Grindeanu și cu directorul CNAIR despre lucrările la viitoarea centură de nord a municipiului, care va asigura legătura între autostradă și DN2 D. Practic, traficul greu care vine de pe DN2 D ar urma să intre direct în autostradă, fără să mai traverseze Focșaniul pe strada Mărășești. Pe această porțiune lucrările sunt blocate deoarece este nevoie de exproprieri dar și de avizul Transgaz, pentru că se intersectează cu o magistrală de gaze.

Am discutat cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și cu directorul CNAIR, Cristian Pistol, despre viitoarea centură de nord a Municipiului Focșani pentru care mai trebuie realizate exproprieri și trebuie obținut avizul Transgaz pentru a continua lucrările. Am discutat și despre realizarea viitorului nod de descărcare care să asigure legătura între autostradă și DN 23A.

Proiectul Autostrăzii A7 prinde contur și le mulțumesc pentru implicare președintelui PSD, prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu care susțin această investiție în infrastructură, vitală pentru dezvoltarea economică a regiunii Moldovei. Sunt convins că, după finalizarea lucrărilor, Autostrada A7 va fi unul dintre principalele motoare de dezvoltare economică a Focșaniului și județului Vrancea”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Directorului general al CNAIR, Cristian Pistol, a declarat că sectorul de autostradă Focșani – Buzău are un grad de realizare cuprins între 26 și 29 %. Astfel, anul acesta trebuie finalizate tronsoanele 1 (Buzău – Vadu Pașii, 4,6 km) și  4 (Mândrești – Munteni, 10,94 de km). Tronsoanele 2 (Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, 30,8 km) și 3 (Râmnicu Sărat – Munteni, 36,1 km) au ca termene de finalizare anul 2025.

Traseul Autostrăzii Buzău – Focșani începe din dreptul municipiului Buzău și se termină în apropierea municipiului Focșani. Proiectul cuprinde inclusiv realizarea unei variante de ocolire pentru Focșani, în zona de Est, între DN 2 și DN 2D. Traseul autostrăzii va traversa teritoriile administrative ale județelor Buzău și Vrancea și va tranzita 16 localități, dintre care 9 în județul Vrancea: Sihlea, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca, Vânători, Câmpineanca, Odobești și Focșani. Tronsonul Buzău – Focșani din A7 are o lungime de 82,44 km.

Valoarea totală a Autostrăzii A7 este de 7,2 miliarde lei, finanțarea pentru execuția lucrărilor fiind asigurată din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De altfel, Autostrada „Moldova” A7 este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră propus spre finanțare prin PNRR. În prezent, toate cele 13 loturi ale Autostrăzii Ploiești – Pașcani (finanțată prin PNRR) are contractele semnate.

Realizarea acestei autostrăzi este un subiect de maxim interes nu numai pentru români, ci și pentru guvernanți. Astfel, șantierul autostrăzii A7 a fost vizitat și de premierul PSD Marcel Ciolacu. „Moldova va avea în sfârşit autostradă. Din acest moment nu mai poate nimeni opri acest proiect, această investiţie în infrastructură. Este evident că va duce la un echilibru de dezvoltare între regiunile istorice ale României”, declara anul trecut la Focșani Marcel Ciolacu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?