Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Chiriaşi evacuaţi pentru neplata datoriilor


Câteva familii sărace care stau cu chirie într-unul dintre căminele Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, vor trebui să-și găsească o nouă casă, având în vedere că internatul intră în „conservare”. Oficialii liceului spun că măsura se va lua de la 15 iulie. Din cauza faptului că foarte mulți dintre așa-zișii chiriași nu și-au plătit facturile, unitatea de învățământ a înregistrat datorii la utilități foarte mari.

Cele trei cămine ale Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, incluse de altfel și într-un proiect de reabilitare cu fonduri europene, așteaptă zile mai bune și o înfățișare nouă de ani de zile. Timpul și generațiile care s-au perindat prin interioarele clădirilor au lăsat urme. Astăzi, una dintre clădiri este închisă, în alta sunt cazați elevi de la diferite licee din oraș, iar în ultima câteva familii care au primit acceptul directorului pentru cazare provizorie, s-au instalat definitiv.
Pentru unii căminul cu pereții coșcoviți a devenit „acasă”. Circa zece familii, printre care foști elevi ai liceului, angajați sau cazuri sociale, au avut un adăpost deasupra capului pentru că oameni cu suflet mare le-au permis șederea în clădirea nefolosită. De la 15 iulie 2010 însă, situația se va schimba. Oficialii liceului spun că imobilul va intra în conservare până când va fi reabilitat și că oamenii vor trebui să plece. Cel mai probabil, s-a ajuns în această situație pentru că unii dintre cei cărora li s-a întins un deget, au luat toată mâna și nu au contribuit la plata facturilor. Vasile Lupu, directorul Colegiului, spune că s-au acumulat datorii destul de mari la furnizorul de energie termică și că unitatea nu mai poate suporta plata facturilor și pentru acest corp de clădire. „Câteva familii sunt aici, poate, de zece ani. Din această perioadă nu știu dacă au plătit un an întreg. Eu i-am înțeles și am încercat să-i ajut, dar acum nu se mai poate. Într-unul dintre cazuri chiar au avut posibilitatea să își ia o casă la țară și au refuzat”, a precizat directorul Lupu. Profesorul mai spune că chiria pentru o persoană este de 150 de lei, dar că a acceptat în unele cazuri să primească acești bani pentru o cameră, deși acolo locuiau mult mai multe persoane.
Una dintre familii locuiește din 2001, o perioadă nu ar fi plătit niciun leu, după care ar fi contribuit la plata uti-lităților, dar nu în măsura în care a consumat. Unii chiar ar fi fost invitați să muncească prin curtea liceului pentru plata întreținerii, dar au preferat să-și facă de lucru prin alte părți. „Căminul este al Consiliului Local și este administrat de școală. Din 15 iulie, fiecare va trebui să își găsească un alt loc unde să stea”, a mai spus directorul. Chiar dacă acesta vorbește de datorii, nu a vrut să spună cuantumul acestora, limitându-se să spună doar că sunt destul de mari.

Chirie sau la țară

Timpul se scurge în defavoarea oamenilor, iar aceștia caută soluții. Unii chiar au găsit o casă cu chirie, în timp ce alții o mai caută încă sau spun că se vor retrage la țară. Locatarii susțin că au fost înștiințați din timp, respectiv cu o lună și jumătate în urmă.
O femeie care locuiește în clădirea cu pricina ne-a spus că stă acolo din 1999. Are o familie numeroasă, întreținând patru copii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Locatara ne-a spus că muncește și că și-a plătit întotdeauna datoriile către liceu. „Avem rude pe la țară și cred că o să ne ducem să stăm acolo dacă nu avem încotro. Eu muncesc aici în oraș, am patru copii și soțul nu are de muncă. Locuiesc aici din 1999. Am fost înștiințați în urmă cu mai bine de o lună că nu vom mai putea locui aici. Ni s-a spus că primăria și școala nu reușesc să mai plătească uti-litățile și că s-ar fi acumulat niște datorii de peste o sută de milioane de lei vechi”, a afirmat una dintre chiriașe. Femeia a adăugat că unii chiriași nu și-au achitat datoriile față de școală și că de aceea s-a ajuns în această situație. Cei care au fost corecți, achitând din puținul pe care îl câștigă datoriile pe care le aveau către liceu, se arată nemulțumiți că pentru toți se ia aceeași măsură. 
O altă familie care locuiește la etajul trei al clădirii, a pri-mit sprijinul copiilor din străinătate pentru a închiria un apartament în oraș. „Directorul ne-a spus că vor să conserve internatul. Ni s-a comunicat că sunt datorii mari și ca să mai taie din cheltuieli vor lua această măsură. Ni s-a spus că de nu vom pleca noi, ne vor evacua autoritățile. E treabă serioasă”, a declarat un bărbat care locuiește în cămin.
Cei care au locuit ani de zile în această clădire se cunosc și își știu problemele unii altora. Rămâne de văzut cum unele familii care și-au pierdut casele din cauza datoriilor la uti-lități sau n-au reușit să plătească datoriile către cei care le-au oferit o casă pentru ani de zile, își vor plăti chiriile.

Campusul școlar rămâne un vis

Clădirile vor fi evacuate, dar se așteaptă în continuare mâna unor muncitori care să le redea strălucirea de altădată. Ca și căminele de la Liceul cu Program Sportiv și cele ale Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, cele trei clădiri ale Colegiului Tehnic „Ion Mincu” au fost incluse într-un program de reabilitare din fonduri structurale în urmă cu mai mulți ani. În urma acestui proiect, internatele ar trebui să fie moder-nizate și elevii să beneficieze de mobilier nou. În prezent, proiectul este în… așteptare la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Brăila. „În septembrie 2009 proiectul a fost depus la ADR Brăila, a trecut selecțiile și așteptăm, fiind pe o listă de rezervă”, ne-a spus Mioara Huică, șefa Serviciului de Investiții din cadrul Primăriei Focșani. Până la semnarea contractului de finanțare este însă cale lungă și așteptarea lasă impresia că proiectul Campusului școlar nu este decât un vis…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?