Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Deputatul Tîlvăr cere bilete de tratament pentru pensionari


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, i-a cerut ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Mihai Åžeitan, să facă publice condițiile în care se vor reacorda biletele de tratament pentru pensionari. Deputatul vrâncean a arătat că tot mai puțini bătrâni își vor permite să își plătească medicamentele, context în care se vor afla în imposibilitatea de a achita un bilet de tratament într-o stațiune balneară. Doar la nivelul județului Vrancea au fost depuse 4.750 de cereri de bilete de tratament și au fost atribuite Casei de Pensii Vrancea doar 1891 de bilete. 

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că, în conformitate cu noile măsuri aplicate de la 1 iunie privind reducerea unor drepturi salariale, ajutoarelor de șomaj dar în special a pensiilor, tot mai puțini oameni în vârstă își vor permite să își plătească medicamentele. În acest context, bătrânii se vor afla în imposibilitatea de a achita un bilet de tratament într-o stațiune balneară. „Întrucât tratamentul este vital pentru vârstnici, iar biletele de tratament adresate dumnealor sunt din ce în ce mai puține sau inexistente pentru lunile de vară (iulie și august) conform deciziilor luate de Guvern, vă întreb domnule ministru, când și în ce condiții se vor reacorda biletele de tratament pentru pensionari?”, a întrebat deputatul Angel Tîlvăr.
Conform prevederilor stabilite de Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale (CNPAS), până în prezent, prioritate pentru primirea biletelor în mod gratuit au persoanele cu dizabilități, cele deportate, văduvele și ve-teranii de război, în limita bugetului asigurărilor sociale de stat. Celelalte categorii de pensionari pot beneficia de bilet pentru tratament prin achitarea a 50 la sută din cuantumul pensiei din luna anterioară. Pensionarii pot primi aceste bilete dacă nu au mai beneficiat de sejur în ultimii doi ani. Selecția se face în funcție de cuantumul pensiei și de categoria de pensie a beneficiarului. La nivelul județului Vrancea, de la începutul anului și până în prezent, au fost depuse 4750 de cereri pentru bilete de tratament de către toate categoriile de beneficiari, respectiv pensionari, veterani de război, persoane încadrate într-o categorie de handicap, asigurați ai sistemului public de pensii și au fost atribuite Casei de Pensii Vrancea doar 1891 de bilete.  Din acestea numai 1506 bilete de tratament au intrat în posesia solicitanților.
Cele mai solicitate stațiuni sunt Lacul Sărat, Covasna, Techirghiol, Slănic Moldova, Mangalia, Vatra Dornei și Eforie  Nord. De reținut că pe perioada verii, mai exact în intervalul 30 iunie 2010-1 septembrie 2010, pensionarii au interzis în stațiunile românești, conform prevederilor art. 3 alin. 6 din Legea nr. 12 din 2010 privind Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?