Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Criterii politice la repartizarea banilor către primării


Primăriile PDL au primit cei mai mulți bani prin ultima Hotărâre de Guvern care a repartizat fonduri pentru infrastructura din mediul rural.

Localitățile conduse de edili PSD sau PNL sunt discriminate la repartizarea fondurilor pentru infrastructura din mediul rural doar pentru că cetățenii nu au votat candidatul PDL. Ultima Hotărâre de Guvern, 192 din 2011, arată cum distribuie discreționar fondurile un guvern incompetent a cărui singură grijă pare să fie doar protejarea camarilei de partid. Guvernul a alocat primăriilor din România fonduri totale de 386 milioane lei, adică circa 90 milioane euro, pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii și a unor baze sportive în me-diul rural, unitățile administrative ale PDL figurând și de această dată, ca în ultimii doi ani, pe lista principalilor beneficiari.
Conform calculelor Mediafax, din suma totală, 259,3 milioane lei au fost distribuite pentru lucrări de infrastructură, iar 126,6 milioane lei au fost acordate pentru construcții de baze sportive.
Cele 259 milioane lei destinate lucrărilor de infrastructură au fost alocate preponderent primăriilor conduse de PDL (91,4 milioane lei pentru 161 unități), urmate de primăriile PSD (65,9 milioane lei pentru 139 primării), PNL (40,7 milioane lei pentru 116 primării) și UDMR (36,1 milioane lei pentru 62 primării).

PDL ia grosul banilor

În Vrancea, primăriile PDL au primit cele mai mari sume pentru infrastructura din me-diul rural, la fel ca la ultimele hotărâri de guvern emise în octombrie anul trecut. La fel ca și atunci, primăriile Păunești și Poiana Cristei au primit sumele cele mai mari, respectiv 1,4 milioane lei și 1,5 mi-lioane lei. În total, 10 localități au primit 6,7 milioane lei. La fel ca anul trecut, banii au fost alocați pentru stație epurare, rețele colectoare, canalizare și pentru construcția de poduri peste râul Râmna și pâraiele Valea Neagră și Brezoi.
De asemenea, 2,4 milioane lei au fost alocați pentru înființarea sau modernizarea de baze sportive în 8 localități vrâncene. Cele mai mari sume sunt alocate pentru Dumitrești și Gugești, cu 418 și respectiv 415 mii lei.
Astfel de hotărâri au mai fost aprobate de Guvern atât în 2010, cât și pe parcursul anului 2009, când sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezervă bugetară, iar banii au fost alocați mai multor primării, preponderent de la PDL, pentru finanțarea unor cheltuieli curente și de capital. Un studiu prezentat în luna iunie anul trecut de către Institutul pentru Politici Publice a indicat că peste 70% dintre primarii care au obținut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparțin PDL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?