Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Parlamentarii PDL, somaţi să voteze moţiunea de cenzură


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a adresat o scrisoare deschisă parlamentarilor puterii cărora le cere să voteze moțiunea de cenzură depusă de Alianța PSD + PC pentru „blocarea genocidului social pe care tăierea pensiilor și a salariilor îl va produce”. Astăzi și mâine, sindicaliștii de la Cartel Alfa vor picheta sediul PDL și le vor cere parlamentarilor puterii să voteze moțiunea pentru a arăta că nu sunt de acord cu măsurile impuse de Guvernul Boc.

În scrisoarea deschisă a deputatului Angel Tîlvăr se arată că românii sunt îngroziți de ziua de mâine, de neputința lor de a pune mâncare pe masa copiilor, de neputința în fața băncilor care nu doresc altceva decât să își recupereze creditele, de neputința lor în fața deciziilor luate de Guvernul Băsescu-Boc. „Zilnic, suntem cu toții martori la manifestările neputinței oamenilor simpli, la manifestările lor pline de neîncredere vis a vis de niște decizii care nu le vor aduce decât suferință, față de niște decizii antisociale și lipsite de fundament economic. Sunt decizii care diminuează drepturile salariale, pensiile și asigurările sociale și care vor conduce inevitabil la scăderea drastică a puterii de cumpărare a salariaților, a pensionarilor, a șomerilor și a beneficiarilor de drepturi sociale. Din păcate, cei mai afectați sunt cei cu venituri mici și foarte mici. Efectul de domino al acestor măsuri de reducere a  veniturilor celor aproape 15 milioane de români va conduce inevitabil la diminuarea consumului și producției interne de bunuri și servicii. Se vor pierde în continuare locuri de muncă, fapt care va genera descreștere economică și reducerea în continuare a veniturilor bugetare”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de deputatul Angel Tîlvăr. Acesta le cere senatorilor și deputaților din arcul guvernamental să se gândească la cei care i-au ales să îi reprezinte și să nu le demonstreze încă o dată „că au greșit, că au ales un viitor în mizerie după o viață de muncă, nu îi determinați să aleagă între hrană și propria sănătate!”. „Nu alungați din țară toți medicii și asistentele me-dicale, nu condamnați la înfometare pensionarii, nu vă bateți joc de tineri și de viitorul acestei țări! Respectați Constituția și dreptul la viață al românilor, respectați legea și nu participați la acest genocid social! Moțiunea de cenzură depusă de PSD are ca scop blocarea genocidului social pe care tăierea pensiilor și a salariilor îl va produce. Cei care vor vota această moțiune de cenzură vor vota împotriva condamnării la sărăcie și la faliment a milioane de români. Cei care nu vor vota această moțiune trebuie să își asume, fiecare în parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care îl vor produce în România”, mai susține parlamentarul vrâncean. Angel Tîlvăr le mai transmite parlamentarilor să respingă programul de măsuri elaborat de Guvern și să voteze moțiunea de cenzură. „Åžtiu că mandatul pe care îl avem cu toții nu este imperativ, dar, în numele pensionarilor, al salariaților și a tuturor celor vizați de măsurile de auste-ritate ale Executivului, vă rog, colegial, să res-pingeți programul de măsuri ela-borat de Guvern și să votați moțiunea de cenzură!”, încheie deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

Parlamentarii PSD au acuzat guvernul de genocid

Parlamentarii PSD de Vrancea au atras, deja, atenția că măsurile luate de Guvernul Boc reprezintă un „genocid al Românilor” și i-au asigurat pe vrânceni că nu vor vota niciodată un pachet de legi care să ducă la diminuarea veniturilor bugetarilor și a pensionarilor. Social democrații au criticat, în mod constant, deciziile pe care Traian Băsescu și Emil Boc vor să le ia pentru ieșirea României din criză și lipsa de viziune economică a celor care conduc, astăzi, țara.
„Prin această decizie de reducere cu 25% a salariilor și cu 15% a pensiilor sunt plătite, din păcate, pomenile electorale – portocalele, cozonacii, gălețile – pe care PDL le-a făcut în ultimele campanii”, au susținut parlamentarii social democrați vrânceni. Aceștia au mai arătat că tehnica Guvernului Boc de a-și asuma răspunderea dovedește, încă o dată, lașitatea celor de la PDL și, pe de altă parte, faptul că aceștia nu sunt dispuși să aibă dialog cu societatea sau să accepte alte opinii decât ale lor. „Singurul scop al planului este îmbogățirea peste măsură a clicii PDL și conservarea puterii cât mai mult timp! Deciziile de reducere a pensiilor și in-demnizațiilor de șomaj cu 15% și a salariilor cu 25% reprezintă un pas important în acest plan! Dacă românii vor accepta să fie divizați și vor accepta să fie puși la jug pentru a trage căruța corupților din PDL cât mai mult timp, atunci înseamnă că ne merităm soarta, aceea de a fi în coada Uniunii Europene”, au mai susținut parlamentarii vrânceni.

Guvernul Boc, Guvernul disperării

Moțiunea de cenzură a PSD, citită ieri în plenul Parlamentului, însumează 17 pagini de critici la adresa Guvernului și argumente împotriva reducerii salariilor și pensiilor. PSD arată în moțiunea de cenzură că reducerile de pensii și salarii nu sunt soluția corectă pentru a depăși criza economică. Social democrații acuză guvernanții că măsurile de austeritate decise de Guvern sunt „simpliste și din topor”, elaborate „pe genunchi”, Cabinetul Boc și Traian Băsescu procedând, în disperare de cauză, „ca niște clone ale doctorului Ciomu”, adică tăind „masiv”, „doar-doar opresc hemoragia”.
„Măsurile de austeritate decise de Guvern nu sunt măsuri anticriză; ba, așa cum sunt concepute, pot accentua recesiunea și chiar stopa o redresare de durată și solidă a statului român. Sunt măsuri ale disperării, simpliste și din topor, elaborate pe genunchi, după ce guvernul a descoperit că nu-i poate păcăli pe reprezentanții FMI. (…)E ca și cum unui bolnav de cancer, ca să păstrăm metafora prezidențială, doctorul i-ar extirpa doar o mică bucățică din tumoră și i-ar tăia, în compensație, câte o bucată din celelalte organe. Ai cancer la stomac? Nu contează, scoatem o bucată din plămâni, una din rinichi, una din sân, una din prostată, până scoatem gramajul tumorii ce trebuia îndepărtată”, se arată în textul PSD. Social-democrații susțin că, în schimb, nu vor fi atinse achizițiile publice, „în spatele cărora se ascunde clientela ce livrează de la telefoane, la suporturi de hârtie igienică și șosete sau laxative la prețuri astronomice”.

Reducerea pensiilor este neconstituțională

În opinia social-democraților, redu-cerea salariilor pentru 1,4 milioane de bugetari cu 25% începând cu luna iunie este neconstituțională, pentru că drepturile salariale sunt stabilite prin legi și ca urmare a negocierilor libere, democra-tice, concretizate în Contractele Colective de Muncă, semnate și înregistrate la structurile Ministerului Muncii.
De asemenea, reducerea pensiilor cu 15%, începând cu luna iunie, pentru toți cei 5,7 milioane de pensionari români, este „un act abuziv, nelegal și neconstituțional”, mai spun social-democrații.
„Reducerea pensiilor este total în afara oricărui principiu de drept într-un stat democratic. Pensia este un drept de asi-gurare socială și nu un drept de asistență socială. Pensia s-a câștigat în baza unui contract de asigurare socială încheiat cu sistemul de asigurare socială public obligatoriu garantat de stat. A reduce pensia ca drept de asigurare socială pe motiv că, temporar, sistemul este în criză economică, pe fondul reducerii ve-niturilor este un abuz grav”, se menționează în moțiune.

Sindicaliștii cer parlamentarilor PDL să voteze moțiunea de cenzură

Circa o sută de sindicaliști de la Cartel Alfa le vor cere, astăzi, parlamentarilor PDL să voteze moțiunea de cenzură pentru a arăta că nu sunt de acord cu măsurile de austeritate anunțate de guvernul Boc. Sediul PDL va fi pichetat, pentru două ore, între 14 și 16, de circa o sută de sindicaliști vrânceni de la Cartel Alfa. „Au fost aleși de noi și trebuie să răspundă în fața celor care i-au votat, nu să le reducă pensiile și salariile”, a afirmat liderul Cartel Alfa din Vrancea, Emil Răvoiu.
Sindicaliștii le vor înmâna reprezentanților PDL câte o scrisoare în care le cer să nu fie de acord cu măsurile de austeritate anunțate de guvernul Boc. Totodată, sindicaliștii le vor solicita să voteze moțiunea de cenzură depusă de Alianța PSD+PC. Liderul Cartel Alfa, Emil Răvoiu, a arătat că asemenea scrisori au mai fost înmânate liderilor politici din județ dar singurul răspuns a fost primit de la PSD și PNL. „Le-am mai dat odată aceste scrisori însă, până acum, singurul răspuns l-am primit de la PSD și PNL care ne-au anunțat că susțin soli-citările noastre, nu sunt de acord cu măsurile de austeritate și că vor vota moțiunea de cenzură”, a precizat Emil Răvoiu.

Vor fi reduse cu 25% :

-salariile/soldele/indemnizațiile lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale, precum și alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009
-compensațiile bănești, respectiv alocație valorică pentru drepturile de hrană și respectiv valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și valoarea financiară a drepturilor de echipament
-compensația lunară pentru chirie
-suma forfetară destinată plății drepturilor bănești ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaților și senatorilor
-cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical și neclerical
-cuantumul indemnizațiilor acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Åžtiință din România, membrilor Academiei de Åžtiințe Medicale și membrilor Academiei de Åžtiințe Tehnice din România.

Nu se mai acordă :

-ajutoare sau, după caz, indemnizații la ieșirea la pensie, retragere sau la trecerea în rezervă
-trusoul pentru nou născuți
-ajutorul pentru tinerii căsătoriți

Fără bilete de odihnă pentru pensionari

La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum și a indemnizației de însoțitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a legilor, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei. Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale nu mai contractează bilete de odihnă în anul 2010

Vor fi reduse cu 15% :

-indemnizația de șomaj, aflată în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi
-pensiile cuvenite sau aflate în plată, precum și indemnizația de însoțitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I
-indemnizația pentru creșterea copilului, dar nu mai puțin de 600 lei
-ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, acordat în temeiul Legii nr.578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor pensionar
-cuantumul sprijinului material acordat urmașilor membrilor Academiei Române și urmașilor membrilor Academiei Oamenilor de Åžtiință din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?