Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Copiii artişti, impozitaţi de fisc


Fiscul vrâncean a găsit evaziunea fiscală la elevii artiști care au jucat în piese de teatru sau au cântat pentru Ateneul Popular. Prima sancțiune a fost aplicată ieri, pentru că un copil nu a depus declarația de venit aferentă anului 2009. Finanțiștii au explicat că impozitul a fost reținut la sursă, adică a fost plătit de instituțiile care au organizat spectacole, însă nu au fost depuse și declarațiile de venit de către elevi și respectiv părinții lor. Inspectorii Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) au emis nu mai puțin de 11 notificări către copii, dintre care cinci au mai puțin de 14 ani, iar ceilalți șase până în 18 ani.
Directorul DGFP, Eugen Ciorici, a arătat că notificările au fost emise pentru că nu au fost depuse la timp declarațiile 200 referitoare la veniturile înregistrate anul trecut. Notificările au fost emise automat prin aplicația informatică a finanțiștilor și trimise la domiciliul elevilor. „Este vorba de copiii care au primit bani în baza unor contracte de colaborare cu Teatrul și Ateneul Popular. Aceste instituții le-au plătit impozitul la buget însă aplicația informatică a constatat că persoanele în cauză nu au depus și declarația 200, privind veniturile de anul trecut. Probabil că acești copii sau părinții lor nu au știut că trebuie depusă această declarație”, a afirmat Eugen Ciorici. Directorul a arătat că până acum a fost plătită o amendă pentru nedepunerea la termen a declarațiilor 200, respectiv 5 lei, adică jumătate din minimul stabilit de lege. „Codul Fiscal nu face distincție cu privire la vârsta persoanei care obține venitul”, a precizat Eugen Ciorici.
Directorul Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, Sorin Francu, a arătat că instituția pe care o conduce le-a eliberat copiilor adeverințe de venit tocmai pentru a fi depuse la fisc. Onorariul cu care au fost plătiți copiii a fost cuprins între 30 și 50 lei pentru fiecare spectacol, în funcție de vârsta artistului. „Am lucrat conform legii, cu contract de colaborare, copie după buletin, în baza înțelegerii cu părinții. S-a plătit cu stat de plată. Le-am dat și adeverințe de venit tocmai pentru a fi duse la Finanțe”, a precizat Sorin Francu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?