Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Vrâncenii,datori vânduţi la bănci


Vrâncenii nu mai au bani pentru plata ratelor la bănci chiar în perioada când guvernanții pedeliști vor să reducă salariile bugetarilor cu 25% și pensiile cu 15%. Restanțele vrâncenilor către instituțiile bancare au crescut cu peste trei milioane lei într-o singură lună, arată statistica realizată de Banca Națională. Față de sfârșitul anului 2009, când restanțele erau de aproape 53 milioane lei, restanțele bancare în luna martie au ajuns la 68,7 milioane lei iar la sfârșitul lunii aprilie până la 71,9 milioane de lei.  Statistica oferă imaginea unei economii falimentare, în condițiile în care populația nu mai are bani pentru ratele la bănci iar agenții economici își închid porțile pentru că nu au bani pentru impozitul minim. De altfel, o situație realizată de bănci arată că aproape un sfert din credite sunt contractate de salariați bugetari.

Guvernul Boc sărăcește tot mai mulți vrânceni, arată statistica Băncii Naționale pentru luna aprilie. A crescut numărul șomerilor, populația nu mai are bani pentru ratele bancare iar singura soluție a echipei Boc&Co este de a reduce salariile cu 25% și pensiile cu 15%. Statistica oficială a Băncii Naționale arată o creștere cu peste 10% a restanțelor la creditele contractate de persoanele fizice și agenții economici din Vrancea. La sfârșitul lunii aprilie a.c. se înregistra o creștere a va-lorii restanțelor la creditele contractate în lei și în valută până la aproape 72 milioane lei, cu peste trei milioane mai mult decât în luna martie. Potrivit BNR, cele mai mari restanțe erau înregistrate la creditele în lei, cu o valoare totală de 45,1 milioane lei. De asemenea, valoarea în lei a restanțelor la cre-ditele contractate în valută a ajuns la 26,8 milioane lei. Îngrijorătoare este creșterea la restanțele în moneda națională, care continuă să crească în ultimele luni.
Mai mult, statistica BNR indică o scădere a valorii creditelor în lei care trebuie achitate către instituțiile bancare, până la 849,3 milioane lei. Cele mai mari sume erau datorate de agenții economici, cu o valoare de 446,2 milioane lei în vreme ce populația datora 400,6 milioane lei, din care 382 milioane lei pentru credite de consum. O valoare aproape egală se înregistra la creditele contractate în va-ută. Potrivit datelor BNR, în aprilie 2010, vrâncenii datorau peste 775 milioane lei la cre-ditele contractate în valută, din care valoarea creditelor curente era de 748 milioane lei. Cele mai mari sume trebuie plătite de către populație, care are credite cu o valoare totală de 498 mi-lioane lei, ponderea cea mai mare fiind la creditele pentru consum, cu o valoare de 344 milioane lei. 

Vrâncenii au economisit în lei

Pe de altă parte, vrâncenii au arătat o creștere a apetitului pentru economisire, atât în moneda națională cât și în valută. Valoarea totală a economiilor aflate în instituțiile bancare depășește un miliard de lei, respectiv 1,2 miliarde lei. Potrivit BNR, în aprilie, vrâncenii aveau la bănci depozite în moneda națională în valoare de 877,5 milioane lei. Situația este diferită la depozitele în monede străine. Depozitele și conturile în valută se ridicau la 347,4 milioane lei.

601 firme închise

601 firme au fost radiate, dizolvate sau li s-a suspendat activitatea până la sfârșitul lunii aprilie 2010. Lipsa de încredere în perspectivele economiei românești este demonstrată de numărul mic de vrânceni care și-au deschis o firmă în perioada ianuarie – aprilie 2010. Un raport al Oficiului Registrului Comerțului arată că, în această perioadă, au fost efectuate 406 înmatriculări din care 126 au fost persoane fizice autorizate. În total, la nivelul județului mai funcționează 10.551 de comercianți, din care 3.316 sunt persoane fizice autorizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?