Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Impozite pentru ţărani şi scumpiri la alimente


Alimente mai scumpe și impozite mai mari pentru agricultori, sunt soluțiile găsite de guvernanții pedeliști. După reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor și cu 15% a pensiilor, guvernanții pregătesc lovitura de grație pentru români. Înfometarea și falimentul sunt efectele incompetenței de care dau dovadă guvernanții care se gândesc doar la buzunarele clientelei de partid.
Zeci de mii de țărani vrânceni vor plăti noi impozite către stat, potrivit afirmațiilor ministrului pedelist Adriean Videanu care a anunțat senin, de la înălțimea zecilor de milioane de euro din marmură, că „agricultura va fi impozitată”. O asemenea decizie aberantă va duce la dispariția țăranilor. După ce i-au lăsat fără subvenții agricole, pedeliștii vor să le ia și impozit țăranilor care abia trăiesc din munca pământului.
Scumpirile produselor alimentare sunt așteptate să înceapă după introducerea ordonanței de combatere a evaziunii fiscale anunțate de Guvernul Boc. Reprezentanții patronatelor din industria alimentară au arătat că legea, dacă va fi aprobată, va duce la scumpirea alimentelor cu 7-15% și a băuturilor cu până la 15%. Proiectul OUG prevede introducerea de TVA pentru achizițiile intracomunitare, din celelalte țări membre UE, de cereale, legume, fructe, carne, pește, flori, zahăr și materiale de construcții, iar pentru tranzacțiile în interiorul țării cu aceleași produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar. Deoarece aproximativ 70% din alimentele aflate în magazine sunt aduse din celelalte țări europene sau au în componență produse importate, rezultatul va fi doar scumpirea mărfurilor.
Introducerea TVA-ului înseamnă că fiecare comerciant care aduce produse alimentare din celelalte țări europene va trebui să plătească această taxă de 19% către statul român, pe care ulterior să îl recupereze de la buget. Însă, până când statul va rambursa TVA-ul, comerciantul își va recupera banii de la cel care cumpără produsele, adică de la cumpărător. Efectul este dublu, pe de o parte oamenii vor plăti mai mult pentru produsele alimentare și, pe de altă parte, oamenii de afaceri vor avea de suferit din cauza vânzărilor mai mici.
Un alt efect va fi scumpirea băuturilor fermentate, altele decât berea și vinul unde acciza va fi de 100 euro/hectolitru. Practic, pentru fiecare litru de produs se va plăti o taxă de circa 4 lei, ceea ce înseamnă o dublare a prețului acestor băuturi. Implicit se va ajunge la falimentul producătorilor de cidru sau altor băuturi fermentate din fructe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?